Световни имена в научните среди пристигат в България по повод EUCYS 2019

В рамките на конкурса учените ще участват в дискусия по темата “Европа през 2050 г.”

Ружа Загорска Последна промяна на 09 септември 2019 в 17:09 1937 0

31-вото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019, който ще се проведе от 13-ти до 18-ти септември в София, ще бъде посетено от изтъкнати имена в научните среди, които ще вземат участие в панелна дискусия “Научно кафене”. По време на срещата на 16-ти септември от 17:30 в зала 11 (зала Люмиер) на НДК уважаваните учени ще дискутират темата „Европа през 2050 г.” и ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и технологиите в изграждането на европейското бъдеще.

Специалните гости, с които българските учени, както и интересуващите се от иновации и технологии, ще обменят знания и опит, са проф. Питър Литълууд - британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя, проф. Григори Кабатянски - професор в Института по проблеми на предаването на информация за Руската академия на науките, проф. Диана Мишкова - професор по история и директор на Центъра за академични изследвания – гр. София и д-р Клеър Лий - пост-докторант в областта на физиката на елементарните частици. Д-р Лий работи в Националната лаборатория „Брукхейвън“ към американското министерство на енергетиката.

Съпътстващата програма на научния форум включва и Ден на отворените врати на 16-ти септември от 09:30 до 16:00 часа в Интер Експо Център (бул. “Цариградско шосе” 147), когато външни гости ще могат безплатно да посетят конкурса, да разгледат щандовете на участниците и техните проекти.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще завърши с аудио-визуален спектакъл „140 BPM”, който се провежда по повод празника на София. Всички участници, посетители и гости на EUCYS са поканени да видят аудио-визуалното шоу, което включва DJ шоу с музика, варираща от фолклорна музика през джаз до класика, както и 3D mapping на важни забележителности, исторически фигури, както и откъси от популярни литературни творби, свързани със столицата. Програмата ще завърши в 22:00 часа с тържествена заря.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS дава възможност на младежи от цял свят между 14 и 20 години да представят своите разработки в научната сфера пред някои от най-изтъкнатите учени в света, както и да се запознаят, и обменят знания и опит със свои връстници, имащи сходни интереси. България участва в конкурса от 1998 г. под егидата на Министерство на образованието и науката, което, съвместно с Института по математика и информатика към БАН, реализират идеята за провеждане на състезанието в България. Тази година има рекорден брой заявки за участие – 150 участници от 39 държави ще представят 100 проекта. От българска страна отборът ще бъде представен от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които имат богат опит в международни научни състезания. Тези участия се осъществяват с подкрепата на Министерство на образованието и са част от програмата му за развиване на млади таланти.

Повече информация може да намерите в сайта и фейсбук страницата на събитието.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !