Свлачищата на Марс може да са причинени от подповърхностни соли и топене на лед (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2021 в 00:01 2433 0

Кретерът Крупак показва развитие на RSL.Кредит: NASA/JPL/University of Arizona

Промените в марсианската география винаги привличат внимание. Надеждата за признаци на течна вода (и следователно живот) вероятно е една от основните причини за този интерес.

Една особено поразителна променяща се характеристика са периодичните ивици по марсианските склонове (Recurring Slope Lineae - RSL), първоначално намерени от апарата на НАСА на орбита около Марс MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Сега учените от Института SETI имат модифицирана теория за това къде могат да се развият тези RSL - където има комбинация от воден лед и соли точно под марсианската повърхност.

Според екипа на SETI, ръководен от старши изследовател Джанис Бишоп (Janice Bishop), протича процес в две стъпки, който създава тези RSL.

Първо, подповърхностният воден лед трябва да се смеси с комбинация от хлорни соли и сулфати, за да се създаде вид суспензия, която дестабилизира реголита в района.

След това, когато се появят сухият вятър и праховите бури на Марс, те издухват дестабилизирания материал и по повърхността на Марс се виждат нови RSL.

Развитието на периодичните ивици по склоновете на кратера на Паликир на Марс. Кредит: NASA/JPL/University of Arizona

Теорията, че хлорните соли могат да участват в създаването на RSL не е нова, но сега е доразвита повече, благодарение на още данни, събрани както в полеви, така и в лабораторни експерименти.

За съжаление полевите експерименти не могат да бъдат извършени на самия Марс (поне засега).

Но има няколко места на нашата родна планета, които се считат за „аналози на Марс“, включително Мъртво море в Израел, Салар де Пайоналес в пустинята Атакама и Сухите долини в Антарктида.

Изображение на сухите долини Макмърдо, Антарктида, където са извършени някои полевите работи за този експеримент. Снимката е направена от инструмента на Enhanced Thematic Mapper plus (ETM +) на Landsat 7. Кредит: NASA/EO

Екипът на SETI събра данни на някои от тези места и забеляза, че дестабилизацията на повърхността вече е наблюдавана при взаимодействие на солта с гипса, който е вид сулфат.

За този проект екипът събра данни в Сухите долини, където геологията на почвата и температурата са изключително сходни с тези, открити на Марс от спускаемия апарат Phoenix и MRO.

Теренната работа е последвана от лабораторни изследвания като екипът подложи на тестове аналогов "марсиански" реголит, с помощта на цветни индикатори, които да покажат как имитаторът на реголит ще реагира на същия вид химични реакции, случващи се в Антарктида.

Кратко видео, илюстриращо навлажняване на аналогов материал на почвата на Марс, покриващ калциев сулфат и калциев хлорид отдолу, абсорбиране на вода от соли и почвени частици, миграция на солите към повърхността и образуване на кора с кухини. Кредит:  Janice Bishop and Markus Gruendler, SETI Institute

Събраните данни са използвани и за геоложки модел, включващ сулфати, хлориди и вода, който може да обясни появата на RSL, наблюдавани на повърхността на Марс.

Моделът има последици и за обитаемостта на подповърхностния Марс и как присъствието на тази суспензия може да повлияе на възможна хипотетична биосфера на Червената планета.

Докато не се осъществят някои допълнителни тестове на място, този модел ще бъде трудно да се докаже, но са планирани много изследвания на Марс в близко бъдеще.

Източници: 

Martian landslides caused by underground salts and melting ice?, SETI Institute

What’s Causing Those Landslides on Mars? Maybe Underground Salt and Melting Ice, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !