Свобода за млада амурска тигрица след две години в плен (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 04 май 2017 в 10:32 5383 0

Амурската тигрица Филипа отново беше пусната на свобода след почти две години рехабилитация. Тя е седмият поред амурски тигър, освобождаван от Центъра за рехабилитация и реинтродукция на тигри и други редки животни PRNCO, подкрепян от International Fund for Animal Welfare (IFAW). 

В PRNCO младата тигрица е била отглеждана и тренирана за оцеляване в естествени условия като опитен ловец. Тя е много подвижна, хитра, своенравна и опасна, съобщава Vesti.ru

Филипа, която тежи близо 100 кг, е в отлично физическо състояние и е преминала всички предварителни тестове преди пускането си на свобода. Тя е снабдена с радионашийник за наблюдение докато се приспособява към дивия живот. Вече настоящият й дом е биорезерватът "Дичун" в Еврейската автономна област.

Мястото е избрано след продължително търсене от страна на IFAW и Федерална служба по надзор в сферата на природоползването (Росприроднадзор). Причината е, че тук е открит недостиг на самки от вида. Затова на Филипа се възлагат големи надежди - да започне нова популация по тези места и амурските тигри отново да населят тайгата, прочистена от бракониерите.

Филипа е открита през 2015 г. гладна и измършавяла в двора на къща в село Филиповка, Хасанска област, в близост до границата с природния парк "Земя на леопарди". Кръстена е на селото. Майка й най-вероятно е била убита от бракониери. Служителите на националния парк дават Филипа на центъра за тигри PRNCO и скоро след това тя показва признаци на възстановяване. 

"Рехабилитацията премина през множество етапи. Има два ключови елемента обаче. Първият, и най-важен, е осигуряване на оцеляване на ранено животно - в плен едно диво животно изпитва невероятен стрес и дискомфорт. Тази работа определя успеха на по-нататъшната рехабилитация и подготовка за освобождаване. Вторият ключов елемент е самото освобождаване. След година и половина грижи в плен тигрите отново попадат в нови условия - пълна свобода. Първите седмици след освобождаването не са никак лесни. Младите тигри трябва да се научат да взимат независими решения, да избират своя път и да се справят с опасностите. Разбира се, през този период ние наистина се тревожим за нашите "възпитаници", но като знаем колко добре Филипа се справяше по време обучението с предизвикателствата, ние вярваме, че тя ще успее да намери място в тайгата", обяснява Екатерина Блидченко, зоолог от PRNCO.

Първите данни от радионашийника са налице със самото пускане на свобода на Филипа - тигрицата активно е изучавала местността, намерила е вода и постоянно е пиела (което помага да се отърси от действието на сънотворното).

Докато текат наблюденията по нейната адаптация, от центъра за тигри подготвят още един свой "възпитаник" да бъде пуснат на свобода - възрастният самец Владик. 

Филипа като малко тигърче докато е в центъра за тигри

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !