Тайната на мълниите на Юпитер е разгадана

Има някои изненадващи прилики с Земята

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2018 в 15:24 7652 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/SwRI/JunoCam

Мълниите на Юпитер винаги са били нещо мистериозно. Но благодарение на данните от сондата Juno вече се знае, че всъщност приличат повече на тези на Земята, отколкото се смяташе, но все така остават доста странни.

Докато голямата част от светкавиците на Земята са около екватора, газовият гигант ги произвежда на полюсите.

Учените сега предлагат подробно описание и обяснение в две нови статии, публикувани съответно в Nature и Nature Astronomy.

Атмосферата на Юпитер редовно се раздира от бури, така че няма нищо изненадващо в това, че постоянно има светкавици. Тази хипотеза беше потвърдена през 1979 г., когато сондата "Вояджър-1" премина покрай планетата.

Нови данни за мълниите на газовия гигант бяха събрани от Juno, чиято програма НАСА удължи още няколко години.

"Без значение на коя планета сте, мълниите винаги се държат като радиопредаватели - изпращат радиовълни. Преди Juno обаче всички записани сигнали бяха ограничени или до изображения, или до радиочестоти в диапазона на килохерците. Имаше много теории, обясняващи това явление, но никоя от тях не се доближаваше до истината", обяснява астрономът Шанън Браун (Shannon Brown) от космическата агенция.

Работата е там, че честотата на земните електрически разряди на мълниите се измерват в мегахерци, т.е. хиляда пъти по-високо от честотата на мълниите на Юпитер. Дълго време учените не можеха да решат тази загадка.

Екипът на Браун за първи път регистрира честотата им в мегахерцовия диапазон.

"Juno разполага с микровълнов радиометър, способен да открива радиоизлъчвания в широк диапазон от честоти. Благодарение на него през първите осем близки прелитания сондата разкри 377 светкавици. Записа ги в мегахерцовите и гигахерцовите ленти, което е типично за Земята. Смятаме, че това се дължи на факта, че Juno се приближи до мълниите както никой не го е правил досега. Освен това търсехме честота, която лесно преминава през йоносферата на Юпитер", обяснява Браун.

Карта на мълниите, открити от Juno и други сонди. Nature Astronomy

Но Юпитер има още една невероятна особеност. Неговоте мълнии падат по полюсите, а не в екватора, което е типично за Земята.

Причината за това явление според учените се свежда до следното. На нашата планета екваторът е най-топлото място. Благодарение на конвекцията, топлият и влажен въздух се издига, образувайки гръмотевични бури. Юпитер се намира от Слънцето на разстояние пет пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Слънцето. Въпреки че екваторът на Юпитер също е най-нагрятата част достигат 25 пъти по-малко слънчеви лъчи. Това количество е достатъчно, за да балансира топлината, излъчвана от недрата на планетата. На полюсите този ефект отсъства, така че горещите газове се издигат до горната част на атмосферата, което предизвиква бурите.

Учените посочват, че на Северния полюс има повече светкавици, отколкото на Южния, но все още нямат обяснение за това.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !