Тайната на мъртвите галактики

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 април 2015 в 15:33 3918 0

Кредит ESO

Астрономи са показали за първи път как звездна формация от "мъртви" галактики са разпръснати от преди милиарди години.

Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория - ESO и космическият телескоп "Хъбъл" на НАСА са разкрили, че 3 милиарда години след Големия взрив, тези галактики все още създават звезди в околностите на галактиките, но вече не и във вътрешността им. Спирането на звездообразуването изглежда започва от ядрата на галактиките, а след това се разпространява към външните части.

Резултатите ще бъдат публикувани в броя от 17 април 2015  на списание Science.

За астрономите тези големи галактики са червени и мъртви, защото в тях има изобилие от древни червени звезди, но не и млади сини звезди и не показват никакви доказателства за образуване на нови звезди.Те са престанали да правят нови звезди преди десетина милиарда години. Това "гасене" е започнало точно в разгара на формиране на звезди във Вселената, когато много галактики все още са раждали звезди около двадесет пъти по-бързо, отколкото в наши дни.

"Мащабните мъртви сфероиди съдържат около половината от всички звезди, които Вселената е произвела през целия си живот", заяви Сандро Тачела (Sandro Tacchella) от ETH Цюрих в Швейцария, водещ автор на статията. 

Тачела и екипът му са наблюдавали общо 22 галактики с различни маси от една епоха, около 3 милиарда години след Големия взрив. Инструментът SINFONI  на Very Large Telescope на ЕСО (VLT) събира светлината от тази извадка от галактики и показва къде точно се образуват нови звезди. SINFONI може да направи подробни измервания на далечни галактики, благодарение на своята система за адаптивна оптика, която до голяма степен неутрализира ефекта на размиването на земната атмосфера.

Според новите данни, най-масивните галактики в извадката поддържат стабилно производство на нови звезди в перифериите си, но в плътните им центрове, обаче, звездообразуването е вече спряло.

Водещата теория, която обяснява феномена е, че подходящите материали за производство на звезди са разпръснати от енергията, освободена от централна свръхмасивна черна дупка в галактиката, а същевременно тя бурно поглъща материя. Друга идея е, че престават да се вливат нови количества газ в галактиката и тя "гладува" за гориво за новите звезди и се превръща в червен и мъртъв сфероид.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !