Тайната на стабилното общество се крие може би в запасите от бира

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 април 2019 в 00:00 6113 0

Кредит: Donna Nash
Кредит: Donna Nash

Преди хиляда години, по земите на днешно Перу царува културата Уари, (от испански Huari). Тя се е развивала между 600 и 1100 сл.н.е., преди да отстъпи място на културата на Инките.

Цивилизацията съществува дълго време и археолозите изучават останките, за да разберат какво я е поддържало. Ново проучване показва важен фактор, който може би е допринесъл - стабилен запас от бира, съобщават Science daily

"Това изследване ни помага да разберем как бирата е довела до създаването на комплексна политическа организация," обяснява Райън Уилиамс (Ryan Williams), куратор и директор по Антропология в музея Фийлд и водещ автор на новото проучване, публикувано в Sustainability. "Успяхме да приложим модерни технологии, за да извлечем информация за това как е била произвеждана древната бира и какво било значението й за миналите общества."

Преди почти двадесет години, Уилиамс и екипът им, откриват древна пивоварна на Уари в Серо Баул (Cerro Baúl), в планините на Южно Перу.

"Беше донякъде като микропивоварна. Беше производствена сграда, но вероятно мястото, в което са предлагали бирата е било в съседство," обяснява Уилиамс. 

И тъй като бирата, която те са варили, светла и кисела, наречена "чича" (chicha), е имала трайност само седмица след производството, не е била доставяна далеч, хората са идвали на фестивалите в Серо Баул, за да пият от нея. Тези фестивали са били важни за културата Уари, посещавали са ги между 100 и 200 души от политическия елит и пиели "чича" само от високи керамични съдове, украсени така, че да приличат на боговете на Уари. 

"Хората са идвали на това място, в празничните моменти, за да създадат и затвърдят връзката си с водачите си и може би да засвидетелстват признателност и лоялност към страната си," предполага Уилиамс. Накратко, бирата е държала държавата обединена. 

За да разберат повече за важната роля, която пивото е играло в обществото на Уари, Уилиамс и колегите му Дона Наш (Donna Nash), от музея Фийлд и от Университета на Северна Каролина, Джош Хенкин (Josh Henkin) от музея Фийлд и Университета на Илинойс и Рут Ан Армитадж (Ruth Ann Armitage) от Университета на Южен Мичиган, анализират парчета от керамични съдове за бира, намерени в Серо Баул.

Те използват различни техники, включително изстрелване на лазерен лъч към парче от съд, за да отнемат тънък слой материал, който после нагряват до много високи температури, за да разкъсат съставляващите го молекули. След това те определят точно какви и колко на брой атоми участват в състава и така разбират откъде е глината и от какво е направено пивото. 

Част от пивоварните съдове, открити в Cerro Baúl; Кредит: Patrick Ryan Williams et al., Sustainability 2019

"Вълнуващото в нашето изследване е, че стигаме до атомно ниво. Броим атомите в порите на керамиката или опитваме да възстановим и преброим масата на молекулите, които са се съдържали в напитката преди хиляда години и които са се задържали в празните пространства между зърната на глината в съдовете и така ни дават информация от какво е била направена бирата и самите керамични съдове," обяснява Уилиамс. "Това е наистина нова информация на молекулно ниво, която дава на археолозите нови насоки към миналото."

За да проверят дали наистина е възможно съставките на пивото да се запазят в съда, учените работят с Перуански пивовари, за да възстановят процеса. 

"Производството на "чича" е сложен процес, който изисква опит и познания. Експериментите ни научиха много за това е изглеждало пивоварството и колко много труд и време отнема процесът," обяснява Дона Наш, която ръководи възстановяването на процеса. 

Изследвайки химичния състав на следите от бира, както и на съдовете, учените откриват две важни неща. Едното е, че съдовете са направени от глина, набавена близо в района и другото, че пивото е било направено от плодовете на вид пипер, растение, което вирее и при суша. Тези два фактора са помогнали да се подсигури запас от пиво - дори и ако сухо време направи отглеждането на друга култура, като царевица например, невъзможно, или промени на пазара затруднят доставките на глина от далече, местните съдове с пиперова бира са на разположение. 

Някои от съдовете са служели за ферментация, а други за сервиране; Кредит: Patrick Ryan Williams et al., Sustainability 2019

Авторите на проучването подозират, че е възможно сигурният запас от бира да е помогнал да се запаси общността стабилна. Цивилизацията на Уари обхваща голяма площ и е съставена от различни групи от хора от цяло Перу. 

"Смятаме, че тези институции варили, а също и предлагали бира, наистина са създали единство между популациите и са ги задържали заедно," пояснява Уилиамс. 

Идеята на изследването, че споделянето на идентичност и културни практики помага на стабилността на обществото изглежда особено актуална и днес.

"Това изследване е важно, защото ни помага да разберем как институциите свързват и задържат заедно хора от много различна среда и контекст," смята Уилиамс. "Без тях, големите политически групи започват да се разкъсват и отделят в много по-малки. Брекзит е един пример за такова фрагментиране в ЕС днес. Трябва да разберем социалните конструкции, които поддържат тези обединяващи структури, ако искаме да запазим политическа цялост в обществото."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !