Тайните на камилите за пестене на вода

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2021 в 00:01 4225 0

Кредит: University of Bristol

В условията на недостиг на влага бъбречните клетки на камилата се преустройват - мембраните стават по-малко пропускливи, което позволява да се филтрира повече вода.

В нова статия, публикувана в списание Communications Biology, учени от Университета в Бристол, хвърлят нова светлина върху това как бъбреците на едногърбата арабска камила играят важна роля, за да й помогнат да се справи с екстемните условия на пустинята.

Камилите са един от символите на Близкия изток. Те са известни със способността си да се справят без вода за продължителни периоди от време, използвайки извънредно икономично резервите от вода в организма си. За това помагат и мастните натрупвания в гърбиците, и специалната форма на ноздрите, която допринася за кондензацията на атмосферната влага по време на дишането и много физиологични адаптации. Филтрирайки водата, бъбреците на камилата произвеждат урина с изключително високо съдържание на сол.

Някои нови тайни на тези "суперсили" на камилите са разкрити от проучването на екипа от Великобритания и ОАЕ. Експериментирайки с арабски камили (Camelus bactrianus), учените откриват клетъчни механизми, които позволяват на бъбреците им да изразходват минималното количество влага.

Бъбреците филтрират кръвната плазма, от която на няколко етапа се образува урината. В същото време те играят активна роля в поддържането на състава на кръвта, запазвайки съдържанието на вода и разтворените в нея вещества в необходимото съотношение. Затова концентрацията на урината не може да надвишава определена стойност, при която по-нататъшното отстраняване на водата от нея вече е невъзможно - „опитвайки се“ да разреди разтвора, самата влага ще се връща през клетъчните мембрани под действието на осмозата.

„Намаляването на количеството на холестерола в мембраната на бъбречните клетки би улеснило движението на разтворените вещества и водата през различни секции на бъбреците - процес, който е необходим за ефективното реабсорбиране на водата и произвеждането на силно концентрирана урина, като по този начин се избягва загубата на вода", обясняват водещите автори Фернандо Алвира Ираизоз (Fernando AlviraI Iraizoz) и Бенджамин Гилард (Benjamin T. Gillard) от Медицинския факултет на Университета в Бристол.

„Това, доколкото ни е известно, е първият път, когато нивото на холестерола е пряко свързано с опазването на водата в бъбреците. По този начин ние описваме нова роля на този липид, която може да представлява интерес при изучаване на други видове".

Справка: ‘Multiomic analysis of the Arabian camel (Camelus dromedarius) kidney reveals a role for cholesterol in water conservation’ by Fernando Alvira-Iraizoz, Benjamin T. Gillard, Panjiao Lin, Alex Paterson, Audrys G. Pauža, Mahmoud A. Ali, Ammar H. Alabsi, Pamela A. Burger, Naserddine Hamadi, Abdu Adem, David Murphy, Michael P. Greenwood in Communications Biology, DOI: https://doi.org/10.1038/s42003-021-02327-3

Източник: How does the one-humped Arabian camel survive without drinking?, University of Bristol

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !