Тайнствената планета Дагон всъщност не съществува, откриха астрономите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 април 2020 в 07:52 5777 0

Художествена представа на сблъсъка на два големи обекта в звездната система на Фомалхаут, оставила след себе си разширяващ се облак прах, който дълго време се бъркаше с планета. Кредит: ESA/NASA, M. Kornmesser

Това, което астрономите смятаха, че е планета извън нашата Слънчева система, вече изглежда е изчезнало от погледа им. Сега астрономите търсят правдоподобно обяснение и вероятно са го намерили.

Едно от тълкуванията е, че вместо планетарен обект, Фомалхаут b (Fomalhaut b), който за първи път бе сниман през 2004 г., може да е бил огромен, разширяващ се облак прах, произведен при сблъсък между две големи тела, обикалящи около ярка звезда Фомалхаут. Потенциалните последващи наблюдения могат да потвърдят този изключителен извод.

Резултатите от наблюденията и заключенията на учените са представени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Имаме невероятен късмет, че погледнахме в точното време на правилното място, улавяйки такова рядко събитие, което според нашите изчисления  се случва в тази система не по-често от веднъж на всеки 200 хиляди години. Видяхме пример за това как планетите се унищожават взаимно“, казват авторите на изследването.

Фомалхаут е ярка млада звезда, разположена на 25 светлинни години от нас. Възрастта й се изчислява само на 200 милиона години, а продължителността на живота на един милиард години.

Системата Фомалхаут се изучава от астрономите в продължение на много години, а през 2008 г. въз основа на изображенията на Хъбъл е обявено откриването на екзопланетата Дагон с помощта на директна визуализация. Следващите проучвания се опитаха да определят параметрите на обекта, но техните резултатите бяха в широк диапазон в зависимост от симулираната среда и естеството на екзопланетата: масата варираше от масата на Марс до две маси на Юпитер. С продължителността на годината също всичко бе неясно, предполагаше се, че може да достигне 1700 земни години.

Тази диаграма симулира това, което астрономите, изучавайки наблюденията на космическия телескоп на Хъбъл, направени за няколко години, дават доказателство за първото откриване на последствията на титаничен планетарен сблъсък в друга звездна система. Цветното тонирано изображение на Хъбъл вляво е от обширен пръстен от ледени отломки, обгръщащи звездата Фомалхаут, разположена на 25 светлинни години. Звездата е толкова светла, че черният окултен диск блокира блясъка й, така че пръстенът от прах да бъде фотографиран. През 2008 г. астрономите видяха това и сметнаха, че това е първото пряко изображение на планета, обикаляща далеч от звездата. До 2014 г. кандидатът за планета избледня след откриването й от Хъбъл. Най-доброто тълкуване е, че обектът изобщо не е бил напълно оформена планета, а разширяващ се облак прах от сблъсък между две малки тела, всяко около 200 км. Диаграмата вдясно се основава на симулация на разширяващия се и избледняващ облак. Облакът, изграден от много фини прахови частици, в момента се изчислява на над 300 милиона километра. Смята се, че това се случва около Фомалхаут веднъж на 200 000 години. Затова Хъбъл намери точното място в точното време, за да заснеме това рядко събитие.
Кредит: NASA, ESA, and A. Gáspár and G. Rieke (University of Arizona

Най-интригуващото обаче бе фактът, че тази загадъчна екзопланета, първо, бе твърде ярка и второ, постепенно почти изчезна. Освен това тя не показа признаци на инфрачервено топлинно излъчване - отново нещо много необичайно, тъй като младата планета трябва да свети в инфрачервения диапазон.

Подобно несъответствие на Дагон доведе до това, че бе многократно „откривана” и „закривана”, намирайки различни обяснения за странното й поведение. Но сега, изглежда, всичко идва на мястото си.

„Анализирахме всички налични архивни данни от наблюденията на Хъбъл върху системата Фомалхаут и разкрихме в Дагон характеристики, които заедно показват, че това не е планета. Нашето тълкуване на наблюденията е, че обектът е бавно разширяващ се облак прах, създаден в резултат на скорошния сблъсък на две тела, подобни на комета, с размери до 200 километра“, посочват авторите на изследването.

Изследванията на Андраш Гаспар (András Gáspár) и Джордж Риеке (George Rieke) от Университета в Аризона основавайки се на данните космическия телескоп Хъбъл показват, че Фомалхаут b никога не е бил екзопланета. Учените смятат, че имаме работа с голям облак прах, който е създаден при сблъсък на два големи астероида, всеки от които е оценен на диаметър около 200 км. Праховите частици в облака не трябва да надвишават 1 микрометър, което е 1/50 от диаметъра на човешки косъм. Гаспар и Риеке смятат, че сблъсъкът трябва да е станал наскоро, само няколко години преди първата снимка на Хъбъл на Фомалхаут b от 2004 г.. С течение на годините облакът се разширява и сега би трябвало да е с размерите на земната орбита.

Справка: New HST data and modeling reveal a massive planetesimal collision around Fomalhaut
View ORCID ProfileAndrás Gáspár and George H. Rieke
PNAS first published April 20, 2020 https://doi.org/10.1073/pnas.1912506117

ИзточникExoplanet Apparently Disappears in Latest Hubble Observations, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !