Тайвански лекар открива четири пчели в окото на жена

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 април 2019 в 06:09 2955 0

Снимка: wikipedia
Снимка: wikipedia

Лекари в Тайван откриват в окото на жена четири малки пчели от семейство Halictidae, което е първият подобен инцидент на острова, съобщават BBC.

Жената на 28 години, назована само като г-жа Хъ почиствала плевели, когато насекомите влетели в очите й. Д-р Хун Чъ Чи Тин от Университетската болница Фуин споделя, че е шокиран, когато изважда 4 милиметровите насекоми за краката. Г-жа Хъ вече е изписана от болницата и се очаква да се възстанови напълно. 

Пчелите от семейство Halictidae, известни и като "потни" пчели са привлечени от потта и често кацат върху хората, за да я пият. Те също пият и сълзи, заради високото им белтъчно съдържание, според изследване на Канзаското ентомологично дружество.

Г-жа Хъ плеви около гробовете на близките си, когато се случва инцидента. Тя е била на гробищата като част от годишния китайски фестивал Цин Мин, когато традиционно се почистват гробовете на обични близки. Когато вятър духва към нея, тя предполага, че прашинки са влезли в очите й. Но часове по-късно, когато очите й са все още подути и болящи, тя търси медицинска помощ в болницата в Южен Тайван. 

"Тя не можеше да затвори напълно очите си. Погледнах в кухината с микроскоп и видях нещо черно, което приличаше на крак на насекомо," споделя д-р Хун, професор по офталмология в болницата. "Хванах крака и много бавно извадих една пчела, след това видях още една и трета, и четвърта. Те все още бяха цели и живи."

Д-р Хун добавя, че пчелите вероятно са издухани в окото й от вятъра и остават заклещени. 

"Тези пчели обикновено не нападат хора, но обикновено пият пот, откъдето идва и прозвището им," пояснява лекарят.

Той добавя, че пациентката е имала късмет, че не е разтъркала очите си, докато пчелите са били вътре. 

"Тя носеше контактни лещи и затова не се е осмелила да потърка очите си, за да не разкъса лещите Ако го беше направила можеше да предизвика пчелите да отделят отрова и да ослепее."

Що се отнася до пчелите, те са още живи и предадени на друга организация, която да ги изследва. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !