Танцът на последния, вече излекуван от Ебола, пациент (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 август 2015 в 14:42 5682 0

Кадър от клипа.

Градът Манкени в Сиера Леоне отпразнува възстановяването на последния заболял от Ебола в страната. Танцът на бившия носител на вируса е публикуван в YouTube.

Танцът символизира обратното броене: след 42 дни карантина (максималният инкубационен период на заболяването е 21 дни) Световната здравна организация ще обяви Сиера Леоне за напълно свободна от вируса Ебола, съобщава ITV News.

Изпълнителката на вдъхновения танц е местна жителка на име Адама Санко (Adama Sankoh), която се е разболяла от Ебола, заразявайки се от 23-годишния си син. Той е починал, но майка му се възстановява.

Документът за възстановяването на жената е подписан лично от президента на Сиера Леоне.

"Въпреки, че детето ми умря от треската, аз се радвам на днешния ден", - заяви пред журналисти, освободената от клиниката пациентка.

Г-жа Санко се повлиява добре от лечението и дава втори отрицателен резултат от теста в неделя. Тя е оставила отпечатък на ръката си върху специална стена в лечебния център в Макени, посветена на оцелелите заболели от вируса.

Медицинският персонал аплодира и танцува заедно с Адама Санко.

Кен, доктор от Кения в защитен гащеризон се вклюва в празнуването по случай изписването на Адама Санко. Снимка: Международен медицински корпус

Изданието отбелязва, че през последните няколко седмици в страната не са регистрирани нови случаи на Ебола.

Въпреки това, президентът Корома призовава хората да не се отпускат и да останат бдителни. Съседната на Сиера Леоне Либерия бе обявена за свободна от вируса Ебола от месец май т. г., но нови случаи на заболяването са били регистрирани още два месеца.

Епидемията Ебола държа в ужас Западна Африка в продължение на повече от 18 месеца, заразявайки над 28,000 души като повече от една трета от тях починаха.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !