Танцуващ октопод - най-добрата подводна фотография за 2017 г.(снимки)

Антония Петрова Последна промяна на 15 февруари 2017 в 16:10 6317 0

Французинът Габриел Баратийо (Gabriel Barathieu) е отличен като "Подводен фотограф на 2017 г. " със своята снимка "Танцуващ октопод". Победителят спечели в надпревара с кандидати от 67 държави. Организаторите от Underwater Photographer of the Year Contest раздадоха награди и в още няколко категории, като "Широкоъгълен обектив", "Макро", "Останки", "Поведение".

"Грациозен и отмъстителен", така обрисува един от съдиите уловеният от Баратйьо октопод, излязъл на лов в лагуна на остров Майот, югоизточна Африка. Французинът е трябвало да чака до пролетните приливи и отливи, когато в лагуната има само 30 см. вода и изобилие от светлина в сенките. "Трябваше да се приближа възможно най-близо до октопода, за да създам този ефект. 14 мм са лещи с ултра широк ъгъл, с много добър близък фокус, който дава този ефект на голям размер. Октоподът изглежда по-голям, а височината на водата също", споделя победителят. 

източник: Gabriel Barathieu/UPY2017

Ето и останалите отличени:

Британски подводен фотограф на годината е Ник Блейк (Nick Blake) със своята снимка "Out of the Blue", заснета на Кукулкан, полуостров Юкатан. Мястото е известно със своите впечатляващи светлинни ефекти при навлизане на слънчевите лъчи в тъмнината на пещерата. 


източник: Nick Blake/UPY2017

Новоизгряващ фотограф на годината - победител е Орасио Мартинес (Horacio Martinez), Аржентина, със снимката си "Oceanic in the Sky". Заснета в Червено море. Океанските видове в тропичните и субтропични води попадат в Червения списък на световнозастрашените видове. Един от съдиите обрисува кадъра на Мартинес така: "Схванал е драматичния ефект извънредно добре и го е използвал за контраст между малката акула и големия, син, самотен свят".

източник: Horacio Martinez/UPY2017

Обещаващ подводен фотограф на годината - победител Николай Георгиу (Nicholai Georgiou), Великобритания. Снимката "Стадо косатки" е заснета край Тромсьо, Норвегия. Георгиу прави този кадър по време на зимен залез, с температура на водата от само 5 градуса по Целзий. "Повечето подводни фотографи биха били щастливи да заснемат дори една единствена косатка, но Николай е имал спокойствието да не се паникьосва и времето да заснеме перфектно преминаването на стадото, отправило се към залязващото слънце. Завиждам", коментира един от съдиите. 

Photograph: Nicholai Georgiou/UPY2017

Категория "Широкоъгълен обектив" - победител Фабрис Гюран (Fabrice Guerin), Франция, с фотографията "Замръзнал лов". Кадър на гърбат кит е заснет край Анденес, Норвегия. Китът е бил изненада дори за самия фотограф, който е следвал стадо херинги във води от едва 2 градуса по Целзий. Оглеждал се за косатки, когато гърбатият кит разгонил херингата. 20-минутното чакане било възнаградено с една неочаквана среща.

източник: Fabrice Guerin/UPY2017

Категория "Макро" - победител е Стивън Ковач (Steven Kovacs), САЩ, със снимка на риба-лъв край Палм Бийч, Флорида. Ковач е бил под водата с цел заснемане на планктон и малки гъсенични създания когато редкия вид риба-лъв преминал през обектива. Размерът и скоростта на тези малки същества затруднява изключително тяхното заснемане. 

източник: Ximena/Steven Kovacks/UPY2017

Категория "Останки" - наградата е за "Призрачната стая" на Надя Кулагина (Nadya Kulagina), Казахстан, заснета в Червено море. Съдиите са били спечелени от спокойствието на залятата от светлина подводна сцена. "Като че ли стаята е изглеждала по този начин и когато "Умбрия" е била все още цяла и е плувала по моретата", отбелязва Кулагина. Останките от кораба са били наклонени, така че тя е трябвало да завърти фотоапарата вертикално, за да получи кадъра.

източник: Nadya Kulagina/UPY2017

Категория "Поведение" с победител "Твоят дом и моят дом" от Кин Лин (Qing Lin), Канада. Рибите-клоун вероятно са сред най-фотографираните подводни създания. Но при втори поглед Лин забелязва изоподи-паразити, подаващи се от устите на рибките. Съдия оценява така сцената: "Шест очи, всички в детайлен фокус, погледнали в обектива на автора - това е един от любимите ми кадри в цялото състезание".

източник: Qing Lin/UPY2017

Категория "Поведение" - подгласник "Делфини ловуват" от Грег Лекйьор (Greg Lecoeur), Франция, заснети в Порт Сейнт Джонс, Южна Африка. Сардините, ключова част от хранителната верига за много морски животни, се намират в рязък спад. По време на миграцията им много хищници работят съвместно при улова, но Лекйьор отбелязва, че това става "все по и п-непредсказуемо". Той е прекарал няколко дни в океана, за да получи само един шанс и го грабва. "Делфини и сардини, излизащи от устите им. Какво друго може да иска човек?", отбелязва един от съдиите.


източник: Greg Lecoeur/UPY2017

Категория "Поведение" - подгласник. Наградата е за "Съперници" от Симоне Капродоси (Simone Caprodossi), ОАЕ, заснета в Байа Магдалена, Мексико. Поредна изненада за фотографа, отишъл в залива, за да снима сини акули и акули мако. "Спряхме на малък плаж, където рибарите чистиха своя улов", споделя Капродоси, който изоставил акулите, за да заснеме наплива от пеликани, чакащи храна наготово.

източник: Simone Caprodossi/UPY2017

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !