Тази 3D оптична илюзия ще ви накара да се усъмните във формата на реалността (видео)

Невъзможното съществува

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 май 2018 в 13:11 11390 0

Кредит physicsfun/Instagram

Нещата не са такива, каквито изглеждат. Ако някога сте имали нужда от доказателство, тази стрелка може да ви го докаже.

Но след като веднъж видите това, никога няма да погледнете света по същия начин отново, благодарение на изобретателния японски математик и оптичен илюзионист Кокичи Сугихара (Kokichi Sugihara).

Стрелката, вдъхновена от математическите изследвания на Сугихара, изглежда като проста, бяла стрелка, монтирана на дървена стойка, и  без съмнение сочи надясно.

Но ако завъртите стрелката на около 180 градуса, какво трябва да се случи? Вече трябва да сочи наляво, нали? Точно така.

Но не се случва така.

Ако завъртите стрелка отново, тя като на магия ще продължи да сочи надясно. Отново, отново и отново.

Тази оптична илюзия е само една от многобройните математически измами на Сугихара.

След като показа тези фантастични завъртания, видеоклипът долу ни дава представа какво наистина се случва.

Погледната отгоре стрелката се вижда, че има всъщност различна 3D форма, когато се гледа от дясно, разкривайки по-рано скрити контури, които изкривяват нашето възприятие, когато гледате обекта от определен ъгъл.

За да се покаже колко силна е илюзията - във видеото се поставя огледало, което показва стрелка, чието отражение сочи противоположна на оригиналната стрелка.

Това, което прави толкова удивителна тази илюзия, е, че дори и когато се разкрие, очите и мозъкът ни отново се заблуждават, когато стрелката се върне на масата.

Ако ви харесва това, ще ви хареса още по-невероятен пример за илюзията, която Сугихара нарича "двусмислена илюзия на цилиндрите" :

В този случай не се занимаваме със стрелки, а с конфигурация от квадратни призми, които всъщност се оказват перфектни цилиндри. Или е обратното?

Още по-объркващо е, че тези геометрични тела изглеждат взаимно свързани помежду си, но отраженията им показват друго, изобразявайки ясно разграничени обекти.

"Обектите и техните огледални образи генерират съвсем различни интерпретации на едни и същи 3D фигури", обяснява Сугихара през 2016 г.

"Не можем да коригираме нашата интерпретация, въпреки че знаем са едни и същи обекти. Дори ако обектът се завърти пред зрителя, трудно е да разбере истинската форма на обекта и илюзията не изчезва".

Единственото нещо, което изглежда изчезва тук, е моята краткотрайна увереност във формата на реалността, но това е добре", заключава Питър Докрил (Peter Dockrill) в ScienceAlert.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !