Тази година ще бъде преодоляна границата от 1 градус

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 16:14 8074 0

Глобалните температури достигнаха най-високите си нива през 2014 г., но 2015 се очаква да бъде най-топлата, откакто се води статистика. Снимка: BBC News

Средната глобална температура тази година се очаква да нарасне с повече от един градус над средната за прединдустриалната епоха според метеорологичната служба на Великобритания.

Данните от януари до септември тази година вече са 1.02C над средната между 1850 и 1900.

Ако температурите запазят тази тенценция, 2015-та ще бъде първата година, която ще наруши този ключов праг.

Учените твърдят, че границата от 1 градус ще бъде преодоляна през 2015 г. поради комбинацията от въглеродни емисии и въздействието на явлението Ел Ниньо.

"Наблюдава се много силен Ел Ниньо в тропическите части в Тихия океан тази година и това ще окаже влияние върху глобалната температура през тази година", каза Стивън Белчър (Stephen Belcher), директор на Метеоцентъра Hadley.

Световната банка: Глобалното затопляне може да увеличи броя на имигрантите

Новите данни ще добавят още тревога към политическите преговори в Париж по-късно този месец, насочени към осигуряване на нов глобален договор за климата.

Ако не се вземат достатъчно мерки за предотвратяване на глобалното затопляне, до 2030 г. броят на бедните в света може да се увеличи с 100 милиона души, според доклад на Световната банка, съобщава ВВС

В документа се отбелязва, че заради затоплянето в Африка, цените на хранителните продукти ще се покачат приблизително с 20%.

Освен това, в глобален мащаб ще се увеличи броят на имигрантите.

Изявление на Световната банка бе обнародвано в навечерието на срещата на представителите на 70 държави за намаляване на емисиите на парниковите газове.

В края на ноември, този въпрос ще бъде обсъден по време на конференцията на ООН за климата в Париж.

Кратка история на границата от 2 градуса

Идеята за опасността от глобалното затопляне е спомената за първи от икономист от Йейл, Уилям Нордхаус, през 1970 г. През 1990 г. Стокхолмският институт за околната среда излиза с окончателното становище, че 2ºС трябва да се приема като нивото, над което затопляне може да се смята за опасно.

Въпреки това, политиците, присъстващи на срещата на върха в Рио през 1992 г. отказват да приемат тази граница.

Първият политически орган, които приема, че границата от 2ºС  е пред вратата, бе Европейският съвет на министрите на околната среда от 1996 г., който тогава включва един млад германски представител - Ангела Меркел.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !