Тази графика ще покаже кога сме надвили COVID-19

Има ли светлина в тунела?

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2020 в 10:00 54701 0

От ежедневните брифинги на нашия щаб за борба с коронавируса научаваме колко са новите заразени и колко хора са починали, но истински ни интересува само едно - кога ще свърши този кошмар, който връхлетя света и в частност и нашата страна - пандемията от COVID-19.

Отговорът може би дава работата на Хенри Райк (Henry Reich) от MinutePhysics. На своя популярен образователен видео канал в YouTube, в който  обикновено Райк говори по теми от физиката, сега се е заел да изгради последователна картина на това, което се случва.

Видеото, което може да проследите по-късно, обяснява тази интерактивна анимация по държави, съставена от Аатиш Бхатиа (Aatish Bhatia). Тя дава възможност ясно да се види къде се намираме и кога сме достигнали върха на експоненциалната крива и кога можем да очакваме спад в новите случаи на коронавирус или с други думи - кога наистина се вижда светлина в тунела.

Интерактивната графика показва новите потвърдени случаи на COVID-19 през изминалата седмица спрямо общия брой потвърдени до момента случаи. Когато се начертае по този начин, експоненциалният растеж се трансформира като права линия, издигаща се нагоре.

Забележете, че почти всички страни следват много сходен път на експоненциален растеж.

Разбира се, не може да има нарастване до безкрай - в даден момент ще спрат да се заразяват нови хора, било защото повечето хора вече са заразени, или защото ние като общество сме успели да вземем под контрол епидемията.

Графиката прави очевидно къде мерките за обществено здраве като тестване, изолация, социално дистанциране и проследяването на контактите са започнали да преодоляват болестта, къде това работи и къде не са имали време да се проявят в данните.

Вижда се много ясно кои от страните са успели да спрат експоненциалното разпространение на болестта - те изпадат надолу от общия поток.

И от тази графика също става ясно, че дори дадена страна като България, където няма много случаи в момента, COVID-19 вероятно ще следва същата траектория и до края все повече ще се разпространява и разпространява нагоре като ракета - докато не се натисне бутона за аварийно катапултиране.

И така, стигнала ли е България до платото и излизаме ли от кризата? 

Не. Още сме по средата на пътя.

И все пак, ако погледнем как изглеждаме заедно с Белгия, с която вече бяхме сравнявани, ще видим, че се забелязва една леко обнадеждаваща тенденция:

По-долу е видеото на Хенри Райк, което обяснява как може да се проследи развитието на епидемията на COVID-19 като се фокусира в темпа на промените в логаритмична скала. Обяснява и принципите, на които се основава, и ограниченията на проучването си.

Субтитрите са преведени от НаукаOFFNews
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !