Тази неразрушима „черна кутия“ ще разкаже в бъдеще какво ни се е случило

Ваня Милева Последна промяна на 06 декември 2021 в 08:45 18459 0

Илюстрация на черната кутия на Земята. Кредит: earthsblackbox

Върху гранитна равнина, заобиколена от планини, е забита гигантска стоманена кутия.

Неуместно в пейзажа, подобно на черния монолит на Кубрик от 2001: Космическа одисея, нейното извънземно присъствие подсказва, че е поставена там с намерение.

И ако тези, които я открият, могат да дешифрират посланията, които съдържа, биха могли да видят какво е причинило падането на цивилизацията, която е била там преди.

Това е черната кутия на Земята.

„Първото и най-важното е, че това е инструмент“

Когато самолет се разбие, следователите държат да намерят черната кутияс надеждата, че записаното съдържание може да се използва, за да помогне на други да избегнат същата съдба.

Така е и с Черната кутия на Земята: стоманен монолит с размери 10 на 4 метра на 3 метра, който предстои да бъде построен върху отдалечено място на западния бряг на Тасмания.

Избран заради своята геополитическа и геоложка стабилност, изпреварвайки други кандидати като Малта, Норвегия и Катар, идеята е, че тасманийският обект може да запази черната кутия в полза на бъдеща цивилизация, ако катастрофалното изменение на климата доведе до провала на нашата.

Ако това звучи необичайно, струва си да си припомним, че в момента сме на път за повишаване на температурата до 2,7°C средно през този век .

Много цивилизации и империи са рухнали пред лицето на по-малки заплахи.

Извънземният монолит в "2001 г.: Космическа одисея" (Gfycat)

И така, каква е тази черна кутия? Художествена инсталация? Академичен експеримент? Или нещо друго?

Проектът е напълно некомерсиален, а водещият принцип на дизайна е функционалността, според Джим Къртис (Jim Curtis) от Clemenger BBDO.

„Очевидно е наистина мощна концепция, когато кажете на някого „Земята има черна кутия“. Защото хората ще си кажат: „Защо й е нужна черна кутия?“, коментира г-н Къртис, който си сътрудничи по проекта с изследователи от Университета на Тасмания, наред с други.

"Но преди всичко това е инструмент."

Той е предназначен да записва нашите действия

Кутията ще бъде изработена от стомана с дебелина 7,5 сантиметра, конзолна от гранит, според Джонатан Книбоун (Jonathan Kneebone), съосновател на артистичния колектив Glue Society, който също участва.

„Създаден е, за да надживее всички ни“, обяснява Книбоун. „Ако се случи най-лошото, само защото електрическата мрежа е изключена, това нещо все още ще бъде там.“

Кутията ще бъде изпълнена с твърди дискове и ще има интернет връзка, захранвана от слънчеви панели на покрива на конструкцията.

Батериите ще осигурят резервно съхранение на енергия.

Когато грее слънце, черната кутия ще изтегля научни данни и алгоритъм ще събира материали, свързани с изменението на климата, от интернет.

Черната кутия в пейзажа.

Кутията ще бъде изработена от стомана с дебелина 7,5 сантиметра. Кредит: earthsblackbox

Като цяло ще събира два вида данни:

  • Той ще събира измервания на температурата на земята и морето, подкиселяването на океана, атмосферния CO2, изчезването на видовете, промените в земеползването, както и неща като човешка популация, военни разходи и потребление на енергия.
  • И ще събира контекстуални данни като заглавия на вестници, публикации в социалните медии и новини от ключови събития като срещи на Конференцията на страните (COP) по изменението на климата.

„Идеята е, че ако Земята се съсипе в резултат на изменението на климата, това неразрушимо записващо устройство ще бъде там за всеки, който е останал, да се поучи от това“, обяснява г-н Къртис.

„Тя също е там, за да държи лидерите отговорни – за да се увери, че тяхното действие или бездействие се записва.“

Записванията вече започнаха

Черната кутия ще записва назад, както и напред във времето, за да документира как сме стигнали до мястото, където сме - извличайки всички налични исторически данни за изменението на климата от интернет.

И въпреки че изграждането на самата структура ще започне едва в средата на следващата година, твърдите дискове вече са започнали да записват, като се започне от климатичната конференция COP26 в Глазгоу през ноември тази година.

Използвайки компресиране и архивиране, разработчиците изчисляват, че ще има достатъчно капацитет за съхранение на данни за следващите 30 до 50 години.

Междувременно те проучват начини за разширяване на този капацитет и по-дългосрочни методи за съхранение, включително надписване върху "стоманени плочи".

„Това ще ни позволи да бъдем много по-ефективни с начина, по който се използва всяко ниво на съхранение и ще направи възможно съхраняването на данни за стотици, ако не и хиляди години“, разказват разработчиците.

Най-лошото се е случило. Сега какво?

Във филма "Лудият Макс" виждаме постапокалиптичен свят, борещ се за оскъдни ресурси. (Gfycat)

Да кажем, че сме в свят тип "Лудият Макс" - изменението на климата проваля реколтата всяка година, става невъзможно да се нахранят осем, девет, 10 милиарда души, стотици милиони хора са се преселили заради издигащото се морско ниво, икономиките са се свили, а обществото, каквото познаваме, е унищожено.

Тези, които откриват черната кутия - сега покрита с ръжда, нейните слънчеви панели отдавна са мъртви - нямат представа за това, което намират вътре или как да го дешифрират.

И сега какво?

„Това е [въпрос], върху който все още работим“, казват разработчиците.

„Невъзможно е да се предвиди кой или какво ще намери.

„Но може да се предположи, че няма да има никаква полза, освен ако не бъде открито от някой или нещо... със способността да разбира и тълкува основната символика.“

Получаването на достъп до вътрешността на кутията през стоманен корпус с дебелина  7,5 сантиметра вече ще изисква известна изобретателност.

Разработчиците предполагат, че всеки, който е способен на това, също ще може да интерпретира основни символи.

„Подобно на Розетския камък, ние бихме искали да използваме множество формати на кодиране“, обясняват те.

„Проучваме възможността да включим електронен четец, който остава в кутията и ще бъде активиран при излагане на слънчева светлина, като също така ще активираме кутията, ако влезе в дългосрочно спящо състояние в резултат на катастрофа.

Каква е ползата от това сега?

Чертеж на черната кутия.Хората ще имат достъп до данните и ще посещават мястото. Кредит: earthsblackbox

След като черната кутия започне да работи, нарастващата банка с данни ще бъде достъпна чрез цифрова платформа и планът е хората също да могат да се свързват безжично с нея, ако искат да посетят мястото.

„Има и други функции, с които си играем, като например предаване на обобщени статистически данни на по-дълги интервали в космоса и наличие на „сърдечен ритъм“, който съобщава, че кутията е включена и активно записва на посетителите на място“, разказват разработчиците.

Местоположението, между Страхан и Куинстаун, е достатъчно отдалечено, за да предложи известна изолация и защита от саботаж, но достатъчно достъпно за тези, които искат да видят кутията.

И макар че е замислен като план за постапокалиптично общество, какво не трябва да се прави, се надяваме също, че пълен запис на действията на политическите и бизнес лидерите по отношение на изменението на климата може да окаже влияние точно сега.

„Когато хората знаят, че са записани, това има влияние върху това, което правят и казват“, коментира Книбоун.

"Това е нашата роля, ако не друго, да бъдем нещо в съзнанието на всеки."

Изкушаващо е да отпишем този проект като индулгенция на климатичната тревога.

Но докато повечето хора не се качват на самолет, мислейки, че ще се разбие, това не е причина да се откажем от черна кутия.

Източник: Earth is getting a black box to record our climate change actions, and it's already started listening
ABC Science 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !