Тази пънк костенурка може да диша през дупето си и е застрашен вид

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 12:52 14061 0

Кредит Our Wild World

Това не е пънкар или трол, а просто още един забележителен вид на ръба на изчезването.

Костенурката на река Мери (Mary River turtle) Elusor macrurus не прилича на другите - водната костенурка с дължина 40 см е с широки ноздри, израстъци на брадичката си и понякога хубава прическа от водорасли. Тя може да се намери само на река Мери в Куинсланд, Австралия.

Тя също е един от най-застрашените видове на планетата. Ето защо Зоологическата асоциация на Лондон (ZSL) сега класира костенурката "река Мери" на 29-о място в нов списък на най-уязвимите видове влечуги.

"Влечугите са в по-неблагоприятно положение в консервационно отношение в сравнение с птиците и бозайниците", коментира Рики Гъмбс (Rikki Gumbs), координатор за влечугите в списъка на ZSL за еволюционно отличими и глобално застрашени (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered - EDGE) видове.

"Влечугите в списъка EDGE подчертава колко уникални, уязвими и невероятни са тези същества"

За съжаление именно уникалната визия на тази костенурка е причината този вид да стигне до ръба на изчезването. През 60-те и 70-те години на миналия век, кротката костенурка е била изключително популярен домашен любимец.

Всяка година в продължение на десет години над 15 000 новоизлюпени костенурки са били изпращани в магазините за домашни любимци в Австралия и след години на плячкосване на местата за гнездене, хората успяха да докарат вида на ръба на изчезване.

Снимка: One360.eu

Сега природозащитниците се борят да запазят уникалния вид жив.

"Както при тигрите, носорозите и слоновете е жизненоважно да направим всичко възможно, за да спасим тези уникални и твърде често пренебрегвани животни", заяви Гъмбс.

"Много влечуги от EDGE са единствените оцелели от древен род, чиито разклонения от дървото на живота се простират до времето на динозаврите".

За костенурката на река Мери това важи с особена сила. Няма друга костенурка в света, която да е тясно свързана с нея, тъй като тя се отклонява от съвременните костенурки преди около 40 милиона години.

За да добиете представа, съвременните хора се отделят от шимпанзетата преди по-малко от 10 милиона години.

В резултат на това костенурката на река Мери има един куп уникални характеристики, които няма друга съвременна костенурка.

Например тя има супер дълга опашка, която може да нарасне с до 70% по-дълга от дължината на черупката й и има два реда туберкули (израстъци) под брадичката, които позволяват на костенурката да  усеща средата до мекото речно корито.

Костенурката на река Мери може да диша през ануса си - в близост до него тя има подобни на хрилни структури, които й позволяват да диша кислород под вода до три дни.

Странният външен вид на костенурката на река Мери в крайна сметка доведе до унищожаването й, но именно особеният й вид може да й донесе и късмет.

Снимка: EDGE of Existence

През 2009 г., когато изграждането на язовир застраши местообитанието на вече застрашеното същество, поредица от  снимки на костенурката с шантавата зелена прическа станаха популярни и превърнаха вида в местен талисман за природозащитниците. След публичните протести плановете за изграждане на язовира в крайна сметка бяха изоставени.

Но борбата далеч не е свършила. Костенурката на река Мери продължава да бъде заплашена от други диви животни  качеството на водата, което значително спада през последните 20 години.

Според изследователите общата популация на костенурката е намаляла с повече от 95% откакто е открита от хората.

"Ако загубим този вид, няма да остане на Земята нищо подобно на него", отбелязва Гъмбс. И това ще бъде изцяло по вина на човека.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !