29 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ЦЕРН откри две нови частици, а може би дори три

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 октомври 2018 в 12:57 51350
Експериментът LHCb в CERN. Снимка: CERN

Големият адронен колайдер продължава да изненадва света с чудесата на физиката на елементарните частици.

Учени, работещи с детектора Large Hadron Collider beauty (LHCb), съобщават, че са наблюдавали в сблъсъци високо енергийни протони в Големия адронов ускорител (LHC) две нови нерегистрирани преди това частици, а също така забелязват и признаци за трета.

Бъдещите изследвания на свойствата на тези нови частици ще хвърлят светлина върху силното взаимодействие (едно от 4-те фундаментални сили), което свързва субтатомните частици, наречени кварки.

За това откритие са публикувани две статии в arXiv.org (1, 2).

Голяма част от Вселената се състои от бариони, такива са протоните и неутроните - градивните елементи на ядрото на атомите, състоящи се от три фундаментални частици, наречени "кварки", които се различават по "аромати" или типове:

СимволНазвание
българскианглийски
Първо поколение
d Долен down
u Горен up
Второ поколение
s Странен strange
c Чаровен charm (charmed)
Трето поколение
b Дънен beauty (bottom)
t Върховен truth (top)

Новите частици се прогнозират от стандартния кварков модел и принадлежат към едно и също семейство частици като протоните, които LHC ускорява и сблъсква. Те са бариони, които се състоят от три кварка. Но типа на кварките, които съдържат, са различни: докато протоните съдържат два горни и един долен кварк, новите частици, наречени Σ b (6097) +  и Σ b (6097) - , са бариони, съставени от един дънен кварк и два горни кварка (buu) или един дънен кварк и съответно два долни кварка (bdd). Четири частици от същия вид, наречени "дънни или красиви бариони", известни като Σ b + , Σ b - , Σ b * + и Σ b * -, са наблюдавани при експеримент във Fermilab (вече не работещ ускорител в САЩ), но сега за първи път са открити двете по-масивни частици от техния вид, Σ b (6097) +  и Σ b (6097) - . Те са шест пъти по-масивни от протона.

Третата частица, наречена Zc - (4100), е възможен кандидат за различен тип кварков композит, съставен не от обичайните два или три кварка, но от четири кварка (строго погледнато, два кварка и два антикварка), два от които са тежки чаровни кварки. Това е екзотична форма на мезон, който обикновено се състои само от два кварка. Такива екзотични мезони, понякога описват като "тетракварки", а има и петкваркови частици, наречени "пентакварки", отдавна е предвидено, че съществуват, но са открити едва напоследък.

Изследователите на LHCb откриха доказателства за Zc -(4100) със значение на малко повече от 3σ стандартно отклонение, което е по-малко от прага за откритие (5σ). Бъдещите проучвания с повече данни, в LHCb или други експерименти, може да да потвърдят или да опровергаят тези доказателства.

Новооткритите дънни бариони значително надвишават праговите стойности за стандартни отклонения - 12.7 и 12.6, съответно за Σb(6097)+ и Σb(6097)-.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.