Цената на животоспасяващо лекарство срещу рак се е повишила 1400% за 4 години

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 декември 2017 в 10:42 13571 1

Редно е животоспасяващите лекарства срещу рак да бъдат достъпни за всички. За съжаление, това не е така.

През последните четири години, цената на жизненоважно лекарство срещу рак в САЩ се е увеличила 14 пъти, което го прави недостъпно за много хора, които се нуждаят от него.

Ломустин, наречен още Gleostine от своите нови собственици, е вид медикамент за химиотерапия, който се приема под формата на капсули от пациенти в домашни условия. Той е използван повече от 40 години за лечение на различни ракови заболявания, такива като мозъчни тумори, рак на белия дроб, меланом и лимфом. 

Допреди четири години лекарството се произвежда от фармацевтичната компания Bristol-Myers Squibb. Но през 2013 г. тя е купена от стартъп компания, наречена NextSource Biotechnology.

Преди това една капсула ломустин струва около 50 долара. Сега тя струва 768 долара. Според анализ на Wall Street Journal през последните четири години цената на лекарството е нарастнала 15-кратно или 1400%. 

"Това е просто мошеничество", заяви пред The Independent Хенри Фридман (Henry Friedman), невро-онколог от Университета Дюк. "Хората няма да могат да си го позволят или ще плащат много пари и ще потънат в дългове".

Робърт Ди Криши, главен изпълнителен директор на NextSource, обясни, че тази цена е образувана въз основа на разходите за разработка, регулаторни такси и на ползата, която лекарството осигурява. Той също така заяви, че по-бедните хора и тези, които нямат здравни осигуровки, получават отстъпка, въпреки че не е ясно колко голяма е тази отстъпка. 

Интересното е, че патентът на ломустин, който пречи да се разработват други версии на препарат, вече е изтекъл, което означава, че други компании могат да произвеждат лекарството. Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) в момента се опитва да насърчи производителите да произвеждат генерици на лекарствата с изтекли патенти, с надеждата, че ще ги продават на по-разумна цена.

В крайна сметка не само цената на ломустина се е увеличила абсурдно напоследък. По-рано тази година West-Ward Pharmaceuticals, американският клон на фармацевтична компания Hikma, повиши цените на шест лекарства с между 75 и 430%. Тези лекарства се използват за лечение на различни състояния - от възпаление и диария доа сърдечна недостатъчност и биполярно разстройство.

Фармацевтичните фирми в Америка могат да определят цените си както пожелаят обаче, а правителството не прави нищо, за да контролира това.

Положението в България е деликатно, защото поради свободното движение на стоки в Европейския съюз. Цените у нас са ниски и това стимулира износът на на  медикаменти към други държави в ЕС, което води до недостиг в аптечната мрежа и невъзможност лекарствата да стигнат до българските пациенти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

01.01 2018 в 09:09

Пожелавам на собственика на NextSource Biotechnology и целия ръководен персонал, скоро да имат нужда от Gleostine!!!