Цяла област от мозъка на ирландец "липсва"

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 март 2018 в 00:14 7722 0

(Lehmer et al./BMJ Case Reports)

Когато един 84-годишен ирландец отива на лекар с оплакването, че губи равновесие, екипът намери странна причина за неговата нестабилност.

Компютърната томография на мозъка на пациента показа, че голяма част от десния му фронтален лоб изглежда липсва, разказва ScienceAlert.

Причината за тази кухина, пълна с въздух, е доброкачествен тумор на костите. На пациента бе помогнато с консервативно лечение.

Случаят бе описан от д-р Финлей Браун (Finlay Brown) в BMJ Case Reports.

Човекът се оплаква на лекарите за проблеми, свързани с лоша координация. Възрастният ирландец разказва, че през последните месеци е бил изключително тромав, периодично се препъвал и падал. Няколко дни преди посешението си в клиниката, той също така почувствал слабост в лявата страна на тялото си. Но речта и зрението на възрастния човек са в добро състояние.

В началото лекарите не разкриват никаква патология и стигат до извода, че периферната нервна система функционира нормално.

Специалистите предположиха инсулт, след което бе извършено компютърно томографско сканиране.

Резултатите изненадаха много лекарите - на мястото на десния фронтален лоб има празно място. Финлей Браун предполага, че е извършена операция в по-млади години обаче, според пациента, не му се е случвало нищо подобно.

(Lehmer et al./BMJ Case Reports)

Последващото изобразяване с магнитен резонанс показа кухина, образувана в предната част на черепа, чийто напречен размер достига 9 см. Подобен феномен се нарича "пневматоцеле" и може да се наблюдава след травми, инфекции или хирургически операции.

В описания случай причината е доброкачествен тумор - остеом. Той е образуван в областта на решетъчната кост (Os ethmoidale) на човешкия череп, която разделя носната кухина от черепната кухина. Поради увреждане на костта, започва  да нахлува въздух в черепа, така че да се получава ефект на еднопосочен вентил.

Допълнителните изследвания показват, че повишеното налягане в черепа причинява лек кръвоизлив, което води до появата на първоначалните симптоми.

Лекарите предлагат операция, която да предотврати риска от повторно кръвотечение. Но пациентът избира консервативно лечение. След 12 седмици пациентът обявява, че се чувства нормално, така че лечението може да се счита за успешно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !