Цветни кадри дават представа за последния известен тасманийски тигър

Заснет през 1933 г., филмът показва Бенджамин, последният тилацин в плен в света

Ваня Милева Последна промяна на 10 септември 2021 в 00:01 16663 0

Преди близо век един режисьор засне кратък черно-бял филм на последния известен тилацин, наричан също тасманийски тигър или вълк, докато животното обикаля заграждението си в зоопарка Beaumaris в Хобарт, Австралия.

Сега това отдавна загинало животно, което неговите пазачи наричат Бенджамин, „се върна към живота“ в нова оцветена версия на видеото.

В подобрените кадри, които Националният архив за филми и звуци (NFSA) на Австралия споделя в YouTube на 6 септември, Бенджамин има жълтеникава козина на ивици с тъмнокафяв цвят по гърба и кръста. Когато отваря удивително дългите си челюсти в прозявка, езикът и вътрешността на устата му са с деликатен розов нюанс.

Австралийският натуралист Дейвид Флай (David Fleay) заснема кадрите на 35-милиметровия филм през декември 1933 г. Филмът и негативът са в колекцията на NFSA, а негативът наскоро бе сканиран с резолюция 4K (хоризонтална разделителна способност най-малко 4000 пиксела) и след това оцветен под надзора на филмовия продуцент Самюел Франсоа-Щайнингър в Composite Films в Париж, се казва в изявление на представители на NFSA.

Оцветяването на кадрите с такава висока разделителна способност е предизвикателство, тъй като козината на тилацина е изключително гъста, „и множество косми трябваше да бъдат детайлизирани и анимирани“, разказва Франсоа-Щайнингър в изявлението на NFSA.

Експерти от Composite Films се съобразяват на консервирани кожи от тилацин в музеите, за да се уверят, че новите цветове на филма са точни. Те също така четат научни описания на животните и преглеждат тилацинови илюстрации и картини. След това използват цифрови инструменти и алгоритми за изкуствен интелект, за да интегрират безпроблемно цвета във всеки кадър на негатива.

„За постигането на този резултат бяха необходими повече от 200 часа работа“, обяснява Франсоа-Щайнингер.

Макар тилацините (Thylacinus cynocephalus) са известни като тасманийски тигри или тасманийски вълци, те не са нито вълци, нито тигри. По-скоро тези изчезнали животни някога са били най-големите месоядни торбести животни в света, като възрастните са тежали до 30 килограма и са били дълги до 195 сантиметра от носа до върховете на дългите им опашки.

Кадри от последния тасманийски тигър (тилацин) в зоопарка Beaumaris в Хобарт, Австралия, от 1933 г. Филмът наскоро бе оцветен от Composite Films в Париж. Кредит: Национален архив за филми и звуци на Австралия

Тасманийските тигри някога са обикаляли из Австралия, но преди около 2000 години  са открити само на остров Тасмания, където приблизително 5000 тилацина са останали по времето, когато европейците са колонизирали континента в края на 18 век, разказва Националният музей на Австралия. До средата на 30-те години на миналия век наблюденията на тилацини в дивата природа са били изключително редки. След самотната смърт на Бенджамин в зоопарка в Хобарт през 1936 г. опитите за улавяне на друг тилацин са неуспешни и видът е обявен за официално изчезнал през 1986 г., съобщава Националният музей на Австралия.

Известни са само 10 филмови клипа на живи тилацини, а кадрите на Флай са най-дългите, с времетраене от около 80 секунди. Но дори една минута заснемане може да е била твърде много за тилацина на Флай - малко след като режисьорът заснема кадрите на Бенджамин, тасманийският тигър ухапа Флай по задните части според NFSA.

Източник: Stunning colorized footage provides a glimpse of the last known Tasmanian tiger
Mindy Weisberger, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !