Телескопът "Джеймс Уеб" вече откри най-старата галактика, виждана някога

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2022 в 08:38 20585 0

GLASS-z13 е най-старата галактика, виждана някога Кредит: Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI

Само седмица след като първите изображения от космическия телескоп "Джеймс Уеб" бяха показани на света, анализът на най-новите данни разкрива галактика, която е на възраст само 300 милиона години след Големия взрив - най-старата, която някога сме виждали.

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) счупи рекорда за най-стара галактика, наблюдавана някога с близо 100 милиона години.

Да се наблюдават някои от първите галактики, които са се образували след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, е една от важните цели на JWST. Не е известно кога точно са се появили: предишната най-стара идентифицирана галактика, открита от космическия телескоп Хъбъл, се нарича GN-z11 и датира от 400 милиона години след раждането на Вселената.

Рохан Найду от Харвардския център по астрофизика, който анализира данните от Джеймс Уеб, заяви пред АФП в сряда (20 юли), че телескопът може да е открил галактика, съществувала преди 13,5 милиарда години.

Известна като GLASS-z13, галактиката датира от 300 млн. години след Големия взрив, около 100 млн. години по-рано от всичко, което е било идентифицирано преди това, заяви Рохан Найду от Центъра по астрофизика в Харвард.

Цитиран от АФП, Найду отбелязва: "Потенциално наблюдаваме най-отдалечената звездна светлина, която някой някога е виждал."

"Открихме два много убедителни кандидата за изключително далечни галактики. Ако тези галактики се намират на разстоянието, на което смятаме, че са, Вселената в този момент е само на няколкостотин милиона години", заявява Найду пред New Scientist.

На тази недатирана снимка, предоставена от Института "Нилс Бор" към Университета в Копенхаген, се вижда изображение от космическия телескоп "Уеб" на най-старата галактика, наблюдавана някога преди близо 100 милиона години, наречена GLASS-z13.

Колкото по-отдалечени са обектите от нас, толкова по-дълго време е необходимо на светлината им да достигне до нас. Така че, гледайки в далечната Вселена, означава да виждаме в миналото.

Светлината от GLASS-z13 се е нуждаела от 13,4 милиарда години, за да ни достигне, но разстоянието между нас сега е 33 милиарда светлинни години заради разширяването на Вселената.

Въпреки че GLASS-z13 е съществувала в най-ранната епоха на Вселената, точната ѝ възраст остава неизвестна, тъй като може да се е формирала по всяко време през първите 300 милиона години.

Приема се, че GLASS-z13 е била забелязана в данните от основната инфрачервена камера на орбиталната обсерватория, наречена NIRcam. Откритието обаче не беше разкрито в първия набор от изображения, публикуван от НАСА миналата седмица.

Когато се преведе от инфрачервения във видимия спектър, галактиката изглежда като червено петно с бяло в центъра.

Източник: 

The James Webb Space Telescope May Have Already Found The Oldest Galaxy Ever Seen, sciencealert

JWST has found the oldest galaxy we have ever seen in the universe, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !