Телескопът Ферми откри откъде идват гравитационните вълни

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 09:00 13733 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Орбиталният телескоп "Ферми" вероятно е открил източника на гравитационни вълни, по-рано регистрирани от гравитационната обсерватория LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory).

Това съобщава препринт на сайта на НАСА.

Учените от екипа на мисията "Ферми" са засекли гама-сигнал 0.4 секунди след като детекторите LIGO са регистрирали гравитационните вълни на 14 септември 2015 в 09:50:45 UTC, за които съобщиха на пресконференция на 11 февруари. 

Тогава бе оповестено, че откритите гравитационни вълни са произведени по време на последната 0.2 част от секундата от сливането на две черни дупки (29 и 36 пъти масата на Слънцето), събиращи се в една-единствена масивна въртяща се черна дупка, 62 пъти по-масивна от Слънцето. 

Събитието, записано от орбиталната обсерватория "Ферми", наречено GW150914-GBM, е избухване на гама лъчи, продължило една секунда с енергия от около 50 KeV (килоелектронволта).

Случайно съвпадение или един и същи обект

Експлозиите на гама-лъчи (Gamma-ray burst - GRBs) са мощно взривно изхвърляне на космическа енергия и се наблюдава в далечни галактики. Гама-лъчите са с най-къса дължина, в края на електромагнитния спектър, а техните експлозии са най-ярките електромагнитни събитията, които се срещат във Вселената . Продължителността на типичен GRBs е няколко секунди, но може да продължи от милисекунди до час. 

Според специалиста Валери Коннагтън (Valerie Connaughton) от центъраза космически полети Годард към НАСА и нейния екип, който работи с орбиталния телескоп "Ферми", двете събития вероятно са свързани. Това означава, че учените сигурно са намерили тази точка в небето, където по-рано е имало двойка черни дупки, които се сляха по-късно. Самият телескоп обхваща около 70% от земното нощно небе във всеки един момент и учените решили да проверят дали телескопът може да се определи увеличение на гама и рентгенови лъчи, което е едно от последиците на сливането на черни дупки. И очакванията им се оправдаха в този случай.

Вероятността двете събития - гама-избухване GW150914-GBM и гравитационната вълна GW150914, засечена от LIGO - да не са свързани едно с друго, а да се случват в бърза последователност, е изключително малка.

Вероятният район, от който идва гама-избухването, наблюдавано от телескопа "Ферми" (горе) и гравитационната вълна долу.

На пресконференцията на гравитационната обсерватория бяха обяснили, че източникът на събитието GW150914, свързано с гравитационните вълни, е разположен в южното полукълбо. Указаното място е примерно и обхваща доста широка ивица в небето от 601 квадратни градуса.

Приблизително там, според екипа на "Ферми" е и гама избухването GW150914-GBM, в съзвездието Риби или Кит и така местоположението на събитието се свежда от 601 до 199 квадратни градуса.

Естеството на сигнала, получен от "Ферми", най-добре се обяснява от сблъсък на две черни дупки, а не излъчване от неутронни звезди или пулсари.

Да се координират точно двата сигнала е трудно

Двата сигнала имат напълно различен профил и затова стиковката им до милисекунди е невъзможна.

Наблюдаваният от Fermi гама-лъчи взрив GBM във функция на времето спрямо гравитационната вълна GW150914 (Източник: V. Connaughton)

Гравитационният сигнал е кратък и с ясно дефиниран профил, съответстващ на динамиката на въртящи се черни дупки в последния етап от сливането им.

Гама сигналът е с много по-малка точност и съотношение сигнал/шум. Той е размазан по време (няколко пъти е по-дълъг от регистрираната от LIGO гравитационна вълна) - в началото е малко по-интензивен, после се задържа на едно ниво и пада до нивото на фоновия шум.

Освен това механизмът на самото формиране на гама-експлозиите е все още неясен. Учените не знаят какво точно причинява такова мощно излъчване на гама-лъчение и затова не е ясно дали пика на емисията гама вълни и гама-излъчването при източника. Възможно е излъването да следва със забавяне събитието, например, когато слятата черна се "успокоява" или обратното - да го изпреварва.

Последици от това наблюдение

Една от най-интересните последици от това наблюдение е, че гравитационните вълни и гама лъчите са пътували 1,3 милиарда светлинни години и са пристигнали до Земята с разлика от само 0,4 секунди. Който досега се съмняваше, че гравитационните вълни се движат със скоростта на светлината, би трябвало вече да е убеден в това.

Втората последица е за тези, които се съмненяваха, че LIGO са засекли гравитационни вълни, а обясняваха отчетите им със сеизмична активност, която е разклатила детекторите на LIGO едновременно. Надяваме се и тези съмнения да се разсеят.

Събраният материал за гама избухването от космическия телескоп все пак е недостатъчно и като се има предвид, че е слаб, има известна вероятност това да е фалшив сигнал, например да е генериран от флуктуации в атмосферата.

Учените от "Ферми" ще продължават да работят в сътрудничество с LIGO.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !