Телескопът Хъбъл улови звезди - фойерверки, образувани малко след Големия взрив (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2017 в 00:08 5849 0

Кредит T. Johnson/NASA/ESA

Естествената лупа на гравитационна леща направи по-детайлни изображенията, заснети от космическия телескоп Хъбъл, разкривайки една далечна галактика, която противоречи на съществуващите теории за образуването на ранните звезди.

С помощта на "Хъбъл" и малко помощ от космическия гравитационен обектив на масивен галактичен куп, учените заснеха изображения 10 пъти по-контрастни от това, което космическият телескоп може да направи сам, пише Space.com

Новите подробности от галактическия куп SGAS J111020.0+645950.8, който се намира на 6 милиарда светлинни години от Земята, разкриват ярки петна, които са неотдавна родени звезди.

Получените изображения показват възли на звездообразуване с новородени звезди с размер само 200 до 300 светлинни години в една галактика, която се е образувала само 2,70 милиарда години след Големия взрив. Предишни теории предполагат, че областите на образуване на звезди  в ранната Вселена са били много по-големи - най-малко 3000 светлинни години.

"Има възли на образуване на звезди толкова малки, колкото можем да видим",  коментира Трейси Джонсън (Traci Johnson), докторант по астрономия в Университета на Мичиган, в съобщение на НАСА. Джонсън е водещият автор на две от трите научни статии, описващи новите резултати на Хъбъл, публикувани в The Astrophysical Journal и The Astrophysical Journal Letters.

В този снимка на Хъбъл в далечния галактичен клъстер се откроява петниста синя дъга на фона на червени галактики. Дъгата се състои от три отделни изображения на една галактика, която е най-отдалечена, наречена SGAS J111020.0 + 645950.8, която е увеличена и изкривена чрез гравитационната леща на гигантския галактически куп SDSS J1110 + 6459 (отдалечен от нас на 6 милиарда светлинни години). T. Johnson/NASA/ESA

Фойерверки навсякъде

Въпреки че Хъбъл е построен, за да надникне в ранната Вселена, дори легендарният космически телескоп понякога има нужда от помощ. В този случай астрономите комбинират инструмента с гравитационна леща, масивна структура в космоса, която изкривява светлината и можем да надникнем на по-големи разстояния.

Гравитационна леща може да бъде всеки тип обект, като се започне от една единствена масивна галактика до цяла група. Когато светлината от по-далечна галактика преминава масивният обект я изкривява в дъга. За новооткритият клъстер увеличението на обекта е почти 30 пъти. Учените разработиха специална компютърна програма, с която да отстранят деформациите и да разкрият реалния изглед на галактиката.

Гравитационните лещи се появяват, когато светлината от по-далечна галактика или квазар се деформира от гравитацията на по-близък обект в пряка видимост от Земята, както е показано в тази схема. ESA / Hubble, НАСА

Без помощта на гравитационната леща галактическият диск ще изглежда размит и незабележим през телескопа Хъбъл, обяснява Джонсън. С нея обаче учените могат да уловят невероятен изглед на ранната Вселена.

"Когато видяхме реконструирания образ, си казахме: "Уау, изглежда като фойерверки, които идват от всички посоки", разказва Джейн Ригби (Jane Rigby), астроном в Космическия център Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд, и водещ автор на третото изследване.

Тези галактики са толкова далеч, че можем да видим какво е било преди 11 милиарда години, след  точно 2,7 милиарда години след Големия взрив. Това е един от над 70-те силно увеличени от гравитационни лещи галактики, изучавани от "Хъбъл", които бяха избрани в рамките на програмата Sloan Giant Arcs Survey, която намери стотици такива галактики чрез анализ на изображения на The Sloan Digital Sky Survey (SDSS), която обхваща една четвърт от небето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !