Телескопът на НАСА "Спицър" почете полувековния "Стар Трек"

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 септември 2016 в 09:01 3674 0

Кредит Spitzer

Точно за 50-годишнината от телевизионния сериал "Стар Трек", който започна да се излъчва  на 8 септември, 1966, ново инфрачервено изображение от космичесткия телескоп Spitzer на НАСА зарадва феновете на полувековното шоу, пише в стайта на телескопа.

От древни времена, докато гледат небето, хората си представят познати предмети. Има много примери за това явление, наречено парейдолия, включително съзвездията и добре познати мъглявини с имета Мравка (Ant), Скат (Stingray) и Пясъчен часовник (Hourglass).

В дясната снимка, ако поработим с фантазията си, може да видим нелементи от чинията и корпуса на оригиналния космически кораб "Ентърпрайс" на капитан Джеймс Т. Кърк, който като че ли излиза от тъмната мъглявина. Вляво, е неговия наследник, "Ентърпрайс-D" на Жан-Люк Пикард, летящ в обратна посока.

Астрономически региона на снимката попада в нашата галактика Млечен път и показва две области на формиране на звезди, скрити зад мъгла от прах, когато се гледа във видима светлина. Способността на Spitzer да наднича дълбоко в облаците прах разкрива безброй звезди, които са групирани в две мъглявини известни само номерата си, IRAS 19340 + 2016 и IRAS19343 + 2026.

Това изображение е сглобен с помощта на данни от най-големите проучвания на Млечния път от Spitzer, наречени GLIMPSE и MIPSGAL. Светлината с дължина на вълната от 3,5 микрона се вижда в синьо, 8.0 микрона - в зелено и 24 микрона - в червено. Зелените цветове подчертават органичните молекули в облаците прах, осветени от светлината на звездите. Червените цветове са свързани с топлинна радиация, излъчвана от много горещите зони прах.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !