28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Теоретично е предсказан свръхпроводник, който може да работи при 200° С

Все още богатият на водород материал ще трябва да бъде пресован до изключително високо налягане

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 септември 2019 в 00:57 50080
Теоретичен тип свръхпроводник, изграден от атоми на литий (в зелено), магнезий (синьо) и водород (червено), който може да функционира дори при температури над точката на кипене на водата, казват учените. Кредит: H. LIU

Учените изчислиха, че едно богато на водород съединение може да провежда електричество без съпротивление при температури до около 200° по Целзий - доста над температурата на кипене от 100° С. Ако тази прогноза бъде потвърдена експериментално, материалът ще бъде в пълен контраст с всички други известни свръхпроводници, които трябва да се охладят далеч под стайната температура, за да работят.

Нуждата от условия на много ниски температури на свръхпроводниците ги прави трудни за използване. Затова физиците се стремят да намерят свръхпроводник, който да действа при нормални температури, което би могло да направи революция в преноса на електричество и да спести огромни количества енергия.

Но наскоро предсказаният свръхпроводник - съединение на водород, магнезий и литий - идва с други усложнения. Той трябва да бъде под изключително високо налягане, близо 2,5 милиона пъти повече от налягането на земната атмосфера. Това съобщават физикът Ханю Лиу (Hanyu Liu) и колегите му от Университета Джилин в Чанчун, Китай, в Physical Review Letters от 30 август.

Преди това учените са използвали подобни техники, за да прогнозират, че съединение под налягане от лантан и водород ще бъде свръхпроводимо при по-високи температури от всички досега известни. Тази прогноза се оказа правилна: През 2018 г. физикът Ръсел Хемли (Russell Hemley) и колегите му съобщиха признаци, че съединението е свръхпроводимо до рекордните −13 ° C.

Ако новото изчисление бъде потвърдено, предполагаемият свръхпроводник ще разбие температурния рекорд на Хемли и колегите му.

„Това е важна прогноза, използваща ниво на теория, което се оказа доста точно“, коментира Хемли от Университета на Илинойс, Чикаго, който не е участвал в изследването.

Справка: Y. Sun et al. Route to a superconducting phase above room temperature in electron-doped hydride compounds under high pressure. Physical Review Letters. Vol. 123, August 30, 2019. doi:10.1103/PhysRevLett.123.097001.

Източник: A predicted superconductor might work at a record-breaking 200° Celsius, Science News 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.