03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Теслата на Илън Мъск е вече зад Марс

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 ноември 2018 в 10:52 51200

Спомняте ли си, че през февруари бе изстреляна към Марс червената електрическа кола Tesla Roadster с манекена "Старман" с новата ракета на SpaceX Falcon Heavy?

Сега, девет месеца по-късно, вече е ясно, че тя е пропуснала целта си. Това означава, че "Старман" обикаля около Слънцето и няма да е на орбита около Марс, съобщиха представители на компанията в петък вечерта, 2 ноември.

"Следващата спирка е "Ресторантът в края на вселената", коментира SpaceX в Twitter в петък, заедно с орбиталната диаграма.

Подобно на много от нас, основателят и главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск е голям фен "Пътеводител на галактическия стопаджия". На десктопа на дисплеят на автомобила е надписът "Без паника!" - фразата, която украсява корицата на едноименния пътеводител в любимата поредица на Дъглас Адамс.

Името на манекена "Старман" (Starman) е и културна препратка - това е заглавието на песен на Дейвид Бауи от 1972г. А Мъск заяви преди старта, че в автомобилът ще звучи песента на Бауи от 1969 г. "Space Oddity" по време на пътешествието в дълбокия космос  (макар че Старман не може да чуе известната мелодия в космическия вакуум). В крайна сметка, Мъск избра и "Life on Mars" на Бауи.

Мъск обясни, че е изстрелял автомобила си и Старман, защото са много по-забавни от типичния полезен товар. Стартирането на сателит или друг ценен космически кораб не бе разумен вариант, предвид рисковете, присъщи на първите полети. Освен това изстрелването на "Тесла" бе и един вид реклама.

В момента Starman и неговият Roadster са на 286 924 204 км (= 1,918 AU, 1AU е растоянието между Земята и Слънцето) от нас и скоростта му е 56 848 км/ч или 15.79 км/сек. Ако батериите му все още работят (което е малко вероятно), той е изслушал от старта си в едното си ухо песента на Дейвид Бауи Space Oddity за 73 335-ти път, а в другото си ухо - за 98 815 път Life On Mars (Живот на Марс).

Кога ще го видим отново отново наблизо? Вероятно през 2091 година. Търпение!


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.