Тези подобни на Йода маймуни пеят дуети като оперни звезди (видео)

Учени записаха дуети на дългопетите на индонезийски остров

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2022 в 00:01 4492 0

Кредит Wikimedia Commons

Дългопетите на Гурски (Tarsius spectrumgurskyae) в националния парк Тангкоко в Сулавеси, Индонезия, пеят сутрешни дуети, които учените заснемат с автономни и ръчни цифрови записващи устройства. 

Малки маймуноподобни същества, наречени дългопети, пеят заедно в дуети подобно на оперни певци - но тези, които не успяват да уцелят високите тонове, може би се провалят и в привличането на партньори, смятат учени.

Със своите големи, заострени уши и изразителни очи нощните дългопети поразително приличат на миниатюрния джедай Йода от филмите "Междузвездни войни". Но докато Йода никога не е демонстрирал оперни способности, дългопетите са ентусиазирани певци, които могат да се упражняват вокално като форма на сексуален подбор или за да си сигнализират един на друг, че е време всички членове на групата да се съберат, за да спят заедно, според ново проучване.

За да научат повече за тези вокални изпълнения, през юли и август 2018 г. учените подслушват дългопетите в националния парк Тангкоко в Сулавеси, Индонезия, и записват 50 записа на 14 двойки дългопети на Гурски (Tarsius spectrumgurskyae), които пеят сутрешните си дуети.

Изследователите от Университета "Сам Ратуланги" в Сулавеси и Университета "Корнел" в Итака, Ню Йорк, използват машинно обучение, за да различават и класифицират нотите и музикалните фрази в песните на дългопетите. Техните открития, публикувани в списание Frontiers in Ecology and Evolution, показват, че тези изпълнения са толкова изтощителни, че не всички дългопети могат да уцелят бързите и високите ноти и да изпълняват дуета майсторски.

Призрачните дългопети на Гурски, които са високи само 9 до 15 см и тежат не повече от 200 грама, живеят само на Сулавеси, индонезийски остров на изток от Борнео. През 2017 г. те са описани като отделен вид от другите дългопети и са класифицирани като уязвими в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Около 13 вида дългопети обитават островите в Югоизточна Азия.

Видове дългопети на остров Сулавеси:

  • Дългопет Диана; Tarsius wallaceiЛариангски дългопет, Tarsius fuscus
  • Дългопет джудже, Пеленгески дългопет, Tarsius supriatnai
  • T. spectrumgurskyae, Tarsius niemitzi

Изследователите са записали дуетите на дългопетите с помощта на ръчен цифров записващ апарат и автономни записващи устройства, които са били инсталирани в местообитанията на дългопетите в джунглата.

"Дългопетите са едни от най-лесните за записване и изследване пеещи в дует примати, поне в Националния парк Тангкоко, тъй като имат малки домашни ареали и изглежда, че пеят най-често сутрин", разказва водещият автор на изследването Дина Клинк (Dena Clink), изследовател в Центъра за природозащитна биоакустика "К. Лиза Янг" в Корнел. "Те не се страхуват от хората, така че успяхме да получим висококачествени записи сравнително лесно."

Когато учените анализират сложните дуети, изпълнявани от мъжки и женски дългопети, те откриват, че изпълненията наподобяват колоратура - стил на пеене, при който много бързо се изсвирват много ноти и който се използва от оперните певци по време на арии, за да покажат своя контрол и виртуозност.

"Дуетите демонстрират вокални компромиси в скоростта на нотите и широчината на честотната лента - диапазона от честоти в рамките на една нота", отбелязва Изабел Комела (Isabel Comella), водещ автор на изследването и изследовател в Центъра "К. Лиза Янг".

Дългопетите, които пеят по-бавно, го правят с най-широк диапазон от честоти в рамките на една нота, докато дългопетите, които повтарят нотите по-бързо, изглежда са способни само на по-тесен диапазон от честоти в рамките на една нота, разказва Комела за Live Science. Само малка част от тях успяват да изпълняват и двете едновременно. Авторите изказват хипотезата, че бързото изпяване на ноти, съдържащи широк диапазон от честоти по време на дует, може да е по-натоварващо от физиологична и неврологична гледна точка за певеца, като само физически здрави индивиди могат да го правят.

Точно защо дългопетите пеят в дует по такъв сложен и физически натоварващ начин, не е известно, до голяма степен защото животните са рядко изследвани.

Според авторите и други примати пеят в дует, включително вид лемури, наречени инди (Indri indri), маймуните тити от рода Callicebus и северните сиви гибони (Hylobates funereus). Предишни изследвания на дуетите при приматите показват, че това поведение може да се използва за намиране или охрана на партньор, защита на територия или укрепване на социалните връзки, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи защо точно дългопетите изпълняват тези дуети, съобщават авторите на изследването.

Справка: 

Duetting and Turn-Taking Patterns of Singing Mammals: From Genes to Vocal Plasticity, and Beyond
Isabel Comella, Johny S. Tasirin, Holger Klinck, Lynn M. Johnson and Dena J. Clink
Front. Ecol. Evol., 02 August 2022 Sec. Behavioral and Evolutionary Ecology
https://doi.org/10.3389/fevo.2022.910121 

Източник: 'Yoda' primates sing duets like opera stars
Jamie Carte,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !