"Тяло на чип" имитира реакцията на органи и ракови клетки на лекарства

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 юни 2019 в 00:00 80153 0

Кредит Hesperos, Inc.

Новото устройство "тяло-на-чип" може да побере няколко различни типа човешки клетки и може да помогне на учените бързо и точно да тестват очакваните и нежелани ефекти на лекарствата.

Нова система "тяло на чип" може да даде по-цялостен поглед върху ефектите на лекарствата, отколкото други средства от този вид, съобщава Science news.

За разлика от традиционните устройства „орган на чип”, които имитират само един орган, новото устройство съдържа пет камери с различни типове клетки, свързани чрез канали, през които циркулира хранителен разтвор, симулиращ притока на кръв. Това е първата схема на „тяло на чип” (body-on-a-chip), организирана на един чип, която изследва как едно лекарство и неговите съпътстващи химически продукти засягат клетките-мишени и други тъкани едновременно, съобщават изследователите онлайн на 19 юни в Science Translational Medicine.

„Досега, за да могат да [се измерват] ефикасността и токсичността в едно и съща система, трябваше да се провеждат изследвания върху животни”, обяснява Джеймс Хикман (James Hickman), биоинженер в биотехнологичната фирма Hesperos в Орландо, Флорида, който е разработил чипа.

Хикман твърди, че една система „тяло на чип” с човешки клетки може да оцени по-точно ефектите на лекарствата. Използването на собствените клетки на пациента в устройството може също да позволи на учените да тестват различни лекарства или комбинации от лекарства, за да определят най-доброто лечение за конкретния човек. 

Хикман и колегите му тестват чипа си като измерват ефектите на различни лекарства върху раковите клетки както и върху клетките на сърцето и черния дроб. В чип с ракови клетки от костен мозък препаратите иматиниб и диклофенак едновременно потискат растежа на раковите клетки, но диклофенакът убива и чернодробните клетки.

В друг случай, лекарството тамоксифен убива клетките на рак на гърдата, но действало срещу резистентните на лекарства ракови клетки на гениталиите само при прием на верапамил - лекарство за кръвно налягане.

Тези експерименти потвърждават резултатите от предишни клинични проучвания на противораковите лекарства. Това показва, че устройството „тяло на чип” може да покаже полезните и вредни ефекти на лекарствата и да помогне за по-фина настройка на дозите, без да е необходим тест върху живи същества.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !