Тийнейджър създаде сутиен, който може да засича рак на гърдата

Антония Петрова Последна промяна на 05 май 2017 в 11:14 6365 0

Снимка: Higia Technologies

Тийнейджър от Мексико изобрети сутиен, който засича рак на гърдата. Дали работи? И ако да, по какъв начин?

18-годишният Хулиан Риос Канту (Julian Rios Cantu) твърди, че сутиенът служи за ранно предупреждение за симптоми на рак на гърдата. Нарекъл е сутиена "Ева". Засега обаче разработката е само на ниво прототип.

Сутиенът е дело на Хулиан и още трима негови приятели, които създават заедно компанията Higia Technologies. Те успяха да съберат достатъчно средства, за да започнат изпитания, след като тази седмица спечелиха най-голямата награда по време на Global Student Entrepreneur Awards в Германия. Наградата е в размер от 20 000 долара, съобщава ВВС News.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието благодари в Twitter на Хулиан след като спечелва наградата за млади предприемачи,

като включва снимка на младия изобретател как държи мостра на биосензорите, използвани в сутиена; Снимка: Twitter

Раковите тумори водят до промяна на температурата на кожата поради нарасналото кръвообращение. Идеята на сутиена е биосензори да измерват температурата, да вкарва данните в приложение и да предупреждават потребителя при каквато и да било обезпокояваща промяна. Жените, които използват сутиена, ще трябва да го носят 60-90 минути на седмица, за да бъдат измерванията точни.

Сутиенът е на твърде ранен етап от разработването си, за да може да се каже със сигурност дали работи. Все още предстоят медицински опити преди експертите по рак на гърдата да се произнесат дали е ефикасно средство за откриване на болестта.

"Известно ни е, че туморите често имат патогенна система от кръвоносни съдове, но също така ни е известно, че увеличеният поток на кръвта не винаги е достоверен маркер за рак", коментира Ана Пърман (Anna Perman) от Cancer Research UK за ВВС.

"За момента няма доказателство, че сутиенът може да засича тумори и със сигурност не е добра идея жените да използват технологията преди да бъде тествана при качествени научни опити. Чудесно е, че млади хора като Хулиан се занимават с наука и имат идеи, които могат да помогнат в диагностицирането на рака. Но важна част от науката е щателното изследване, за да бъде сигурно, че иновации като тази ще бъдат наистина от полза за пациентите", добавя Пърман.

Различните видове рак на гърдата, показани с помощта на лимони; Снимка: Worldwide breast cancer

Какви са съветите на лекарите за разпознаване на рака на гърдата? Най-вече познавайте собственото си тяло. Ранните признаци на рак на гърдата са подутини в гърдите или в зоната на подмишниците; промяна в размера, формата или усещането на гърдата; излизане на течност от зърното; болки в гърдите.

"Откриването на рак на гърдата в ранен стадий е от огромно значение за шансовете за оцеляване от болестта, затова нашият съвет е да знаете какво е нормално за вашето тяло и ако забележите каквото и да било необичайно, да потърсите лекар", съветва Пърман.

Хулиан с прототипа на сутиена Ева; Снимка: Twitter

Мнозина се питат защо 18-годишен тийнейджър се е захванал с такъв проект. Хулиан има лична мотивация - когато е на 13 години майка му почти не умира, тъй като когато открива, че е болна от рак на гърдата, той е бил в късен стадий. Лекар й казва, че бучките в гърдите й не са злокачествени, но се оказва, че греши. Шест месеца по-късно при втора мамография се установява, че те са ракови. В резултат премахват и двете й гърди.

След като проучва болестта и съществуващите практики за диагностика на Хулиан хрумва идеята за сутиена, получава патент и събира няколко приятели, които да му помогнат в разработването на бизнеса. Надеждите му са Ева да излезе на пазара до края на следващата година.

Най-важното
Всички новини