Tиранозавър рекс е бил малък динозавър преди да стане гигант

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 май 2019 в 12:55 5889 0

Т. Рекс е бил малък динозавър, преди да се превърне в гигант. Кредит: Andrey Atuchin

Няколко десетки милиона години преди Тиранозавър рекс да завладее земята, се е появил друг, много по-малък тиранозавър. Той е не е достигал дори метър височина и не е изглеждал особено страшен.

Тиранозаврите са били разнообразна група хищници динозаври, обитавали сегашната територия на Северна Америка, на тогавашния континент, известен като Ларамидия. Най-известният тиранозавър - и може би най-известният динозавър - е Тиранозавърът рекс, известен също като Т-Рекс. Но докато Т-Рекс е с внушителните размери от 12,3 м, останалите тиранозаври са били много по-малки.

Новооткритият тиранозавър - наречен Suskityrannus hazelae от местната дума за койот, „suski“, е малко по-голям от черепа на Т-Рекс, разказва Стерлинг Несбит (Sterling Nesbitt), асистент в катедрата по геология в Научно-техническия колеж във Вирджиния. Тежал е между 20-40 кг.

Изследването е публикувано в Nature Ecology and Evolution.

И двете известни вкаменелости на Suskityrannus са открити преди много време, но досега не са били напълно анализирани (един от фосилите е открит от Несбит през 1998 г., когато е бил ученик в гимназията.

И два фосила от новия вид показват, че в този, макар миниатюрен тиранозавър, има много от характерните черти на големите му наследници, като например мускулест череп, широка уста и амортизиращи крака.

"Suskityrannus ни дава представа за еволюцията на тиранозаврите точно преди да завладеят планетата", разказва Несбит.

Реконструкция на тиранозавроида Suskityrannus hazelae от късната креда (~ 92 милиона години) в днешния щат Ню Мексико.

Това, което много хора не осъзнават, коментира Несбит, е, че царуването на гигантските тиранозаври като Т-Рекс е било изненадващо кратко - те са еволюирали само около 15 милиона години, преди да изчезнат всички динозаври (с изключение на птиците).

Палеонтолозите са открили досега много ранни малки тиранозаври, живели до 150 милиона години преди появата на гигантите. Но онова, което се е случило точно преди да се развият гигантите, е загадка, поради пропастта в изкопаемите данни.

S. hazelae запълва тази празнина. Първият, много непълен скелет е открит в Ню Мексико през 1997 година. Вторият, по-пълен скелет е открит от Несбит през 1998 г., докато е бил още в гимназията. Несбит и колегите му едва сега публикуват доклад, описващ находката.

Екипът смята, че този втори индивид е бил млад, когато е починал, така че видът може би е бил малко по-голям, но определено не е толкова голям като T. Рекс.

Защо тиранозаврите са останали по-малки в продължение на 150 милиона години, преди да станат гиганти, не е ясно. Но някои други видове динозаври като хадрозаврите и прицератопсите също увеличават размерите си по това време, така че може би тиранозаврите са нараствали с плячката си.

Справка: Nature Ecology & Evolution , DOI: 10.1038 / s41559-019-0888-0

Източници:

We've found the medium-sized tyrannosaurs that came before T. rex, New Scientist

Scientists find miniature T-Rex ancestor, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !