Тиранозавър рекс е изглеждал толкова страховито колкото си мислим, сочи проучване

Антония Петрова Последна промяна на 07 юни 2017 в 15:01 7846 1

Снимка: WIKIMEDIA COMMONS / CC BY-SA 3.0

Макар предшествениците му да са имали пера, Тиранозавър рекс най-вероятно е бил с люспеста кожа и е изглеждал толкова страховито, колкото си го представяме.

Това показва ново фосилно доказателство, което се очаква да сложи край на отколешния дебат за външния вид на огромния хищник, съобщава phys.org.

Дали той е бил с люспи или с пера досега беше загадка основно поради липсата на фосилно доказателство.

Международен екип от учени е взел проби от редица музейни експонати Тиранозавър рекс и четирима негови братовчеди от семейството на тиранозаврите, открити в Азия и Северна Америка, и така създава база данни от скрити във фосили следи. 

Групата е обитавала планетата по време на Късната Креда, от преди 99 милиона до 65,5 милиона години. Примитивна форма на пера е идентифицирана при някои членове на групата, което води до спекулациите, че кралят на влечугите също е бил покрит с пера.

Проучването обаче показва, че Тиранозавър рекс е имал люспи точно като съвременните влечуги. Вероятно големите динозаври са се отървали от своите пера, защото повече не са се нуждаели от изолация при достигане на гигантските си размери, предполагат изследователите.

Резултатите са публикувани на сайта на Royal society - Biology Letters ("Tyrannosauroid integument reveals conflicting patterns of gigantism and feather evolution").

Снимка: Рeter Larson/Bell et al. Biol. Lett

Международният екип заключава, че още със започването на Късната Креда "обширното оперение" вече е било изчезнало при Тиранозавър рекс и неговите братовчеди. Данните показват "необорими доказателства" за изцяло люспесто покритие на Тиранозавър рекс.

"Откритието ни на фосизилирана люспеста кожа, подобна на тази на съвремените влечуги, върху обширен кръг тиранозаври (включително Тиранозавър рекс) показва една по-традиционна картина на люспеста кожа върху тези огромни хищници", пишат учените в прессъобщение.

Това показва, "че повечето (ако не и всички) гигантски тиранозаври са били люспести и ако сбили отчасти оперени, то те са били ограничени само до гърбовете им", пишат още учените.

Те поставят въпроса защо, след като предшествениците на Тиранозавър рекс са еволюирали да имат пера от по-древните люспести свои праотци, гигантските тиранозаври са се върнали към люспите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.06 2017 в 15:02

Страховито, страховито, колко да е страховито? Имал е вкус на пиле.