03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Тиранозавър рекс може би е имал уши като на сова, което му позволявало да ловува нощем

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 ноември 2015 в 10:14 115202

Изглежда, че динозавърът с най-кошмарна репутация - тиранозавър рекс (Tyrannosaurus rex) - е можел да ловува и през нощта.

Очите на T. rex са насочени напред, което му дава бинокулярно зрение, с което да търси плячка. Робърт Бейкър (Robert Bakker) от Природонаучния музей в Хюстън, щата Тексас е открил доказателство, че ушите на тези хищни динозаври също са били насочени напред, като при съвременните сови.

В продължение на много години Бейкър се е чудил за какво служи една издатина в задната част на черепа на тиранозавъра. За разлика от повечето издатини, които функционират на място за прикрепяване на мускули, тази била била гладка, което показва, че би трябвало да има друга функция, обяснява той.

В крайна сметка той осъзнал,че издатината започва от тъпанчето, в задната част на черепа и продължава до предната част на бузата на динозавъра. "Най-вероятното обяснение е че това е била ушна тръба - представете си го като тръба на тромпет - която е концентрирала звуците идващи отпред," обяснява той.

Разположена върху издатината, тази тръба може да е позволявала на тиранозаврите прецизно да регистрират източника и посоката на звуците идващи отпред. Кучетата и котките постигат това като обръщат техните външни уши, но T. rex е наподобявал повече на някои сови или ястреби, които нямат външни уши, но използват своите пера, за да насочат звука идващ пред главите им към тъпанчетата на слуховия им апарат. Това може да е позволявало на тиранозаврите да ловуват при ниска светлина, смята Бейкър, чиито екип е представил своите открития тази седмица на среща на Гологичното Общество на Америка в Балтимор, щата Мериленд.

Това е силно вероятно, смята Филип Кюри (Philip Currie) от Университета на Албърта в Канада. Все пак, издатината може да е разположена така просто, за да подсили костта срещу силата на дърпане оказвана от мускули окачени на друго място, предполага той. 

За да се разбере със сигурност дали ушната тръба е съществувала са ни необходими фосили със запазена кожа. Добре запазени фосили с кожа са откривани в Китай и затова Бейкър е оптимист. "Рано или късно те ще открият поне един тиранозавър," се надява той.

Източник: New Scientist


sawall 06.11 2015 в 16:00 2
+ 4
- 1
696, баце, науката е занаят на хипотези, проверки и доказателства. По принцип така се работи. Не е като при Путин и Дзинпин, "рече и отсече" и второ мнение няма.
696 06.11 2015 в 13:20 1
+ 0
- 5
А може би не е имал? Наука, баце.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.