Тойота реши, че летящите коли все пак не са чак толкова луда идея

Наука OFFNews Последна промяна на 15 май 2017 в 13:33 3901 0

Източник: Cartivator

Тойота връща отново плановете си за създаване на летяща кола, съобщи Nikkei Asian Review. Японският автомобилопроизводител ще даде 40 милиона йени (около 353 000 долара) на компанията Cartivator за нейното създаване. Вече има принципна договорка за подкрепа на проекта в Тойота и компаниите от групировката й.

Разработването на летящи коли става в обстановка на огромна конкуренция, като компании от САЩ, Германия, Холандия и Китай са в процес на превръщане на научната фантастика в реалност.

Досега Cartivator разчиташе на онлайн крауд-финансиране за проекта си Skydrive, стартирал още 2012 г. Летящата кола използва технологията на дроновете. С размери 2,9 м на 1,3 м Skydrive е определяна като най-малката летяща кола в света.

По проект трябва да достига скорост от 100 км/ч при пътуване на 10 м над земята. 

Екип от 30 доброволци от Cartivator разработват Skydrive. На помощ им се притичат Масафуми Миуа (Masafumi Miwa), експерт по дроновете и професор по механоинженерство в Университета Токушима, и Таидзо Сон (Taizo Son), основател на GungHo Online Entertainment, японски разработчик на онлайн игри.

Членове на проекта за летяща кола от Тойота Мотър работят по прототип в затворено основно училище в префектура Аичи; Снимка: Masayuki Kozono

От Тойота планират да разработят прототип за безпилотен тестови полет до края на 2018 г., а комерсиализирането на летящата кола да започне през 2020 г., когато Токио е домакин на Олимпийските игри. Надеждата е прототипът й да бъде използван за запалване на олимпийския огън.

Автомобилите стават все по-удобни за ползване, но те продължават да замърсяват околната среда, а задръстванията в редица мегаполиси са огромен проблем. Решението притига под формата на електрически автомобили и такива с горивни клетки, както и без шофьори. 

Ако обаче повече не са необходими пътища, тогава ще изчезне и проблемът със задръстванията. Летящите коли, които ще излитат вертикално нагоре, драстично ще променят потока от хора и коли.

Преди шофьорите да станат летци обаче трябва да се преодолеят множество препятствия. Най-вече проблемът с безопасността. Необходими са нови закони, лицензна система и трафик-правила. Но с появата на летящи коли, много скоро след това се очаква да последва и подходящата законова рамка.

Проектът на Cartivator срещаше спънки, тъй като Тойота не беше склонна да го подкрепи финансово. Автопроизводителят обаче постепенно се отвори към нови идеи. През ноември 2015 г. създаде специален фонд за инвестиции в технологични стартъпи. Миналата година основа и изследователски и развоен център в САЩ, посветен на изкуствения интелект. Тойота вече съобщи, че планира да инвестира рекордните 1,05 трилиона йени за изследователска дейност през тази фискална година. 

"Бъдещите коли може да изглеждат напълно различно от днешните", коментира представител на Тойота за изданието. Според неназован източник, председателят на компанията Такеши Учиямада (Takeshi Uchiyamada) е заявил: "Нещата няма да постигнат напредък, ако чакаме и даваме пари само когато технологиите са готови за употреба".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !