Тома Белев е против въвеждането на входни такси за Седемте рилски езера

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 август 2018 в 15:17 7580 4

Кредит Личния профил на Тома Белев във Facebook

По-рано днес публикувахме едно предложение на Боян Рашев за решение за проблема със замърсяването на Седемте рилски езера, което включва въвеждането на входна такса и солени глоби за всяко нарушение, подобно на много други важни екологични обекти, към които има голям туристически интерес. Според него, без да се спира лифта може да се ограничи туристическия поток и същевременно да се събират средства за опазването на езерата.

Тома Белев от организация "Зелени Балкани" и кандидат депутат от партията "Зелените" на последните избори сподели мнението си в пост във Facebook за предложението на Боян Рашев:

"Колегата Боян Рашев е написал статия как да се реши проблема на циркуса на Седемте езера в Рила и предлага решение - да се концесионира. Само дето се е объркал - проблемът на седемте езера не е, че не се формират приходи от множеството туристи, а в това, че туристите са множество над капацитета на екосистемата. Ако приложим неговото решение езерата пак ще се преврънат в ливади многократно по-бързо от естествения процес, но пък ще се формират приходи за някой концесионер.

Всъщност държавата няма проблем с парите или с броя на рейнджърите в националния парк, няма проблем и със законовите възможности да предприеме действия. Пари има предостатъчно и от бюджета (16 милиарда) и от ОПОС (200 милиона) и от ПУДООС. Годишните разходи за един рейнджър не надхвърлят 20 хиляди лева, което е точно 1 стохилядна част от надсъбраните към полугодието 2 млрд. в бюджета. Планът за управление дава възможност МОСВ да предприема всякакви ограничения в подобни случаи.

Проблемът е, че МОСВ не желае да признае, че в цирксуса има проблем и той е формиран от хилядите туристи, които изкачва лифта. А не желае да признае по две причини. Първата - че допусна този лифт да бъде завършен през 2007, без да има екологична оценка и без да има оценка какво въздействие ще имат хилядите туристи върху природата на циркуса.

Втората причина е, че лифтът си има собственик и всяко ограничение върху броя на туристите ще го удари по джоба, а този собственик мине не мине време си пие кафето с министърът на околната среда и водите, който и да е той. Ако искаме да спасим циркуса и езерата трябва да имаме отговорно управление, а то включва - да се признае проблема, да се потърси от учените в БАН и университетите предложения за решения и да се приложат. Пари и хора има. остава управляващите да имат и желание да са отговорни към България и българската природа".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

4

Emigirl

21.08 2018 в 15:42

Тома Белев какво иска дали съответства на интересите на страната?

12435

3

Jinx

20.08 2018 в 20:51

Белев не ще да плаща, ама няма как да се опазят парковете с такива еколози като него. Когато всеки парк има адекватен бюджет, ще има и адекватна подръжка - лесничеи, пропусквателен режим, борба с вредители и т.н. Яд го е сигурно, че няма да играе в тая схема.

15914

2

поп Дръвчо

20.08 2018 в 17:26

И още нещо:

Хората не ценят нещо, за което не са платили. Повечето.

Та, е добре да им се вземат пари за да видят природа и планина.

15914

1

поп Дръвчо

20.08 2018 в 16:40

В това разсъждение е редно да се уточни, че "капацитетът на екосистемата" не е нещо фиксирано като бройка човеколеглохранодни.

Един и същи брой туристи, в зависимост от поведението им и от това какви условия са им създадени, могат да бъдат екокатастрофа или бегъл щрих в пейзажа.

Ако им се осигурят изгребни тоалетни, съдове за смет и глоби за оставяне на опаковки, скубане на еделвайси и влизане в езерото резултатите ще са много по-добри, отколкото 50 пъти по-малко хора ама без тия удобства (особено глобите).

Идеята с ограничаването няма да сработи.