Томас Хенри Хъксли - „булдогът на Дарвин“

Ваня Милева Последна промяна на 04 май 2022 в 00:00 5723 0

Карикатура на Хъксли от Карло Пелегрини във Vanity Fair 1871 г.
Карикатура на Хъксли от Карло Пелегрини във Vanity Fair 1871 г.

На днешната дата, 4 май през 1825 г . е роден Томас Хенри Хъксли  - английски биолог, популяризатор на науката и защитник на еволюционната теория на Чарлз Дарвин - за ярките си речи получава прякора „Булдогът на Дарвин“.

Докато е бил корабен хирург, започва да се интересува от морска биология. По-късно той се насочва към изучаването на вкаменелости, особено на риби и влечуги.

Неговите изследователски интереси са в сравнителната анатомия и възможностите за нейната еволюционна интерпретация. Той е най-известен като основен защитник на теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин.

През 1860 г., една година след публикуването на „Произходът на видовете“, в Британската асоциация за развитие на науката Хъксли влиза в словесен дуел с епископа на Оксфорд Самюел - един от противниците на Дарвин.

Говорейки на Британския научен форум, Уилбърфорс нарича „Произходът на видовете“ лошо написана книга. В края на речта епископът пита Томас Хъксли по коя линия - бащина или майчина - произхожда от маймуна. Хъксли отговаря, че предпочита да има маймуна за предшественик, отколкото човек, който се намесва в научни спорове, от които нищо не разбира. Публиката напрегнато изчака епископът да му отговори, но той напусна залата, без да каже и дума. Тази история е ключов момент от по-широкото приемане на еволюцията и в собствената кариера на Хъксли.

Уилбърфорс е бил трениран от Ричард Оуен, срещу когото Хъксли също спори за степента на анатомична близост на маймуните и хората - илюстрация към заглавната страница на работата му за мястото на човека в природата в продължение на много години се превърна в популярен символ на дарвиновата теория и прототип за мнозина подобни илюстрации и карикатури (изображението долу).

Илюстрация към заглавната страница на работата на Хъксли
Evidence as to Man’s Place in Nature (1863), което сравнява скелетите на маймуни и хора. Кредит: Wikimedia Commons

Хъксли написва и книгата "За мястото на човека в природата", посветена на произхода на човека от маймуноподобен прародител, където са представени приликите и разликите между човека и висшите маймуни.

Томас Хъксли пише:

„Каквато и част от животинския организъм да изберем за сравнение, този или онзи ред мускули или други вътрешности, резултатът ще остане един и същ: разликите между низшите маймуни и горилата винаги ще бъдат по-значителни, отколкото между горилата и човекът".

Хъксли се бори срещу по-крайните версии на религиозната традиция в научното образование във Великобритания.

Томас Хъксли измисля термина „агностицизъм“, за да опише собствените си убеждения и за да очертае естеството на твърденията по отношение на това, какво е познаваемо и какво - не. Този термин се използва и днес.

Хъксли е родоначалник на цяла династия на видни английски учени и културни дейци. Негови внуци са писателят Олдъс Хъксли, сър Джулиан Хъксли (известен еволюционен биолог, първи генерален директор на ЮНЕСКО и основател на WWF) и сър Андрю Хъксли (физиолог и нобелов лауреат).

Генеалогия на семействата Арнолд и Хъксли

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !