Томография разкрива разликите в мозъчната активност при мъжете и жените

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2017 в 00:00 5853 0

Кредит Journal of Alzheimer's Disease

Жените проявяват повишен кръвен приток в червените области: поясната гънка (cingulate gyrus) и париеталния лоб. Мъжете показват по-висок приток на кръв в областите със син цвят - в малкия мозък.

Сканирането на мозъците на 46034 души установи по какво се различава мозъчната активност на мъжете и жените. Новото изследване ще помогне да се обясни защо мъжете са по-уязвими за едни психични заболявания, а жените - за други, разказва Science daily.

Както се съобщава в Journal of Alzheimer's Disease, резултатите показват, че здравите жени имат значително по-голяма активност в много повече области на мозъка, отколкото при мъжете. А здравите мъже показват значително по-високи нива на активност в определени области на мозъка.

"Това е много важно изследване за половите различия в мозъка", заяви водещият автор и психиатър Даниел Амин (Daniel G Amen), основател на Клиниката Амин. "Ние идентифицирахме количествено измерими разлики между мъжете и жените, които са важни за определянето на риска въз основа на пола за мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер".

Изследователите използват за мозъчните сканирания SPECT (еднофотонна емисионна компютърна томография), техника за измерване на притока на кръв, който е показател на мозъчната активност.

Според проучването тази техника показа, че жените имат по-активна префронтална кора, област на мозъка, свързана с контрола на импулсите и концентрацията, както и лимбичната система, свързана с настроението и нивата на тревожност. Това би могло да обясни защо жените са склонни да проявяват по-голяма съпричастност, интуиция и самоконтрол. От друга страна, визуалните и координационни центрове на мозъка показват са по-активни при мъжете.

Преди да се правят големи заключения, има няколко неща, които да се вземат предвид в това проучване. По-голямата част от участниците в експеримента имат някакъв вид психично заболяване, като мозъчна травма, биполярни разстройства, разстройства на настроението, шизофрения, психотични разстройства или хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ADHD). От хилядите сканирани само 119 са били напълно здрави доброволци. Това означава, че извадката като цяло не е напълно представителна за нормалната популация, въпреки твърденията в проучването "Резултатите показват значителни различия между половете в здрави и клинични популации".

Но учените смятат, че техните открития могат да помогнат да се обясни защо мъжете са по-уязвими към едни психични заболявания, а жените - към други. Например, авторите на проучването казват, че жените са по-изложени на риск от болестта на Алцхаймер, депресия, тревожни разстройства и нарушения в храненето. Мъжете обаче има много по-висока вероятност да страдат от ADHD.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !