Топ 10 научни истории на 2016 (резултати от анкетата)

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 декември 2016 в 14:51 4264 0

Тази година всички са единодушни - и научните издания, и читателите, а и резултатите от нашата анкета сочат едно и също - научното постижение на 2016 са гравитационните вълни.

1. Гравитационните вълни

Учените търсят десетилетия, предвидените още преди сто години от Айнщайн гравитационни вълни. И през февруари тази година  детекторът LIGO потвърди, че ускоряването на масивни обекти генерира гравитационни вълни. Това дългоочаквано откритие е нашата история No.1 на годината, която открива нова ера в областта на астрономията.

2. От кожни клетки са създадени жизнеспособни яйцеклетки в лаборатория. Раждат се здрави бебета мишки

Осемдневен човешки ембрион. Снимка: Dr Yorgos Nikas/Science Photo Library

Биологията и медицината може да не са толкова фундаментални науки като физиката, но те са ни близки и пряко ни касаят като живи същества. Второ място в нашата анкета с 15% от гласовете заема създаването от кожни клетки на жизнеспособни яйцеклетки, от които бяха родени пълноценни малки. Ако тази технология се усъвършенства, тя ще позволи на хората да се излекуват от безплодие.

3. Ракетите втора употреба

Досега сме използвали ракетите само еднократно за космически полет. Тази година ключовата дума в космонавтиката е "втора употреба". Компанията SpaceX успя да приземи първата степен на пет различни ракети Falcon 9. Една от тях се приземи обратно на стартовата площадка, от която излетя, докато останалите четири се приземиха на специални площадки в Атлантическия океан.

4. Отгледан е двуседмичен човешки ембрион в лаборатория за първи път

Снимка: Alessia Deglincerti, Gist Croft, and Ali H. Brivanlou

Учените са успели да отгледат човешки ембрион в лабораторен съд за две седмици. Това е два пъти по-дълго отпреди. Напредъкът в култивирането на човешки ембриони (показани горе) може да разпали отново етичния дебат относно продължителността на такива експерименти. 

5. Деветата планета в нашата слънчева система

Това откритие заема достойното 5-то място, но трябва да се прибави "ако се окаже вярно". По отклонението на орбитите на малки небесни тела учените теоретично са изчислили, че гигантската планета трябва да бъде на края на Слънчевата система. Ако съществува тази планета, нейното средно разстояние от Слънцето ще бъде между 500 и 600 пъти земната дистанция.

6. Най-близката екзопланета Проксима б

Системата Алфа Кентавър - тройка звезди най-близо до нашето Слънце - са били неизменна част от научната фантастика в продължение на десетилетия. Сега една планета около една от тези звезди вече не е фантастика. Астрономите откриха най-близката до нас екзопланета в орбита около звездата Проксима Кентавър - червено джудже, намиращо се на разстояние от 4 светлинни години. Планетата е достатъчно студена, за да има по повърхността си вода в течно състояние.

Дотук е класацията от нашата анкета. От нас добавихме още постижения.

7. Бебе от трима родители

Момче, родено през април, има ДНК от мама и татко, както и митохондрии от женски донор. Източник: CENTER FOR EMBRYONIC CELL AND GENE THERAPY/OREGON HEALTH & SCIENCE UNIV

Тази година се роди първото бебе от трима родители.

Жените, чиито деца имат риск да получат тежки наследствени болести, ще им бъде позволено да заменят дефектните митохондрии в своите яйцеклетки с такива от здрав донор. По този начин геномът ще бъде формиран не само от бащата и майка, но и от донора на митохондриите. 

8. Минимален геном

Източник: Mark Ellisman/National Center for Imaging and Microscopy Research

Едно от най-големите постижения на биологията за 2016 бе възможно най-малко -  изграждане на бактерия със само 473 гена. Тази най-малката от генетична гледна точка известна досега свободна жива клетка, е крайъгълен камък в усилията от десетилетия да се създаде организъм, съдържащ само най-необходимото, за да съществува и да се възпроизвежда.

9. Експерименталната ваксина срещу Ебола показа почти 100% ефективност


Експерименталната ваксина срещу Ебола, която е тествана в Гвинея, показа почти 100% ефективност, съобщава доклад на Световната здравна организация, позовавайки се на изследвания.

10. Миграцията от Африка

Три генетични изследвания показват, че съвременните хора са мигрирали от Африка преди 50000-60000 години, а след това са се разпространили по целия свят

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !