Топящ се глетчер разкрива отдавна изгубен хилядолетен път и реликви на викингите

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 април 2020 в 00:04 18483 0

Кредит Pilø, Finstad and Barrett, Antiquity 2020

Хурка, открита в ледника Лендбреен в планините на Норвегия.

Топящият се глетчер Лендбреен в планините на Норвегия, наскоро разкрива планински проход, използван от викингите преди повече от 1 000 години, както и редки артефакти и оръжия, се съобщава в публикация в списанието Antiquity. 

Планинският път се показва през 2011 г., когато от топящите се ледове на Лендбреен се показва изненадващо добре запазена вълнена туника на около 1 600 години. И други археологически разкопки се провеждат по тези места в следващите години, но огромното повишение в топенето на ледника през 2019 г. разкрива още много отдавна изгубени вещи, захвърлени от викингите преди векове. 

Археолози от Университета Кеймбридж във Великобритания и Университетския музей към Норвежкия университет по наука и технологии използват радиовъглероден анализ, за да датират над 60 артефакта от мястото, които предполагат, че планинският проход е използван от хората през повече от хилядолетие - между 300 г. сл.н.е. и 1500 г. сл.н.е. Анализът разкрива и че пътят е най-силно използван около 1000 г. сл.н.е. по времето на викингите, моментът в скандинавската история, когато северните племена разширяват влиянието си из Европа чрез търговия и до голяма степен чрез насилие.


Набор от артефакти, свързани с конете, открити на мястото. Кредит: Pilø, Finstad and Barrett, Antiquity 2020

Измежду скритите артефакти са намерени нож със запазена дървена дръжка, останки от обувка, ръкавица от кожа и хурка, използвана за предене на естествени влакна. Много от предметите носят подробности за пътуването на викингите през прохода, включително и откритите подкови, конски кости и изпражнения, части от шейни и бастун с рунически надписи.

"Любимият ми предмет от Лендбреен е малка дървена пръчка със заострени краища (на снимката отдолу). Когато я открихме не можахме да разберем за какво се използва", обяснява Ларс Пильо (Lars Pilø), първи автор на изследването.

"Беше изложена в местен музей и възрастна дама, която посети изложбата веднага го разпозна. Целта на пръчката е козлетата и агънцата да не сучат повече от майките си, защото млякото се използва за производството на млечни продукти в летните кошари", обяснява Пильо. "Жената беше виждала да се използват такива през 30-те години. Те са били правени от хвойна, както и нашата от Лендбеен, само че радиовъглеродното й датиране е от 11 век сл.н.е.! "

Пръчица, вероятно използвана да спира козлета и агнета от това да сучат, за да има повече мляко за преработка. Направена е от хвойна през 11-ти век сл.н.е. Кредит: Pilø, Finstad and Barrett, Antiquity 2020

Съдейки по оставените артефакти, вероятно проходът е използван, за достигането на кошари високо в планината през топлите летни месеци и като основен търговски път, за местно ползване или дори за транспорт на редки кожи и еленови рога към останалата част на Европа.

Но по някое време през 11 век сл.н.е. пътуванията по натоварения път спират. Във вековете след 1000 г. сл.н.е. в Северна Европа се случват много големи социални, икономически и климатични промени, които правят прохода все по-малко използван. Една от тези големи промени е чумната епидемия Черната смърт, която удря Норвегия първо през 1348 г. или 1349 г. и освен многото смъртни случаи води до недоимък и икономически хаос.

Карта на района на Лендбреен в Норвежките планини. Кредит: Pilø, Finstad and Barrett, Antiquity 2020

"Изглежда планинските пътувания тук намаляват и накрая спират когато ... в средата на 14 век Черната смърт взима своето", обяснява д-р Джеймс Х. Барет (Dr James H Barrett), съавтор на изследването и експерт по средновековна археология от Университета Кеймбридж. "Намаляването на населението намалява и търсенето на планински продукти и просто е имало по-малко хора по пътя. Когато населението и икономиката се възстановяват, този път е забравен и са създадени нови".

Източник: IFLScience - Melting Glacier Reveals Long-Lost Viking Mountain Pass And Ancient Relics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !