Това е най-старата храна, изядена някога от животно

Най-старите животни са се хранели и усвоявали храната, както ние днес.

Ваня Милева Последна промяна на 25 ноември 2022 в 08:20 2830 0

Фосилът Кимберела. Кредит: д-р Ilya Bobrovskiy/GFZ-Potsdam

Нови изследвания хвърлят светлина върху начина, по който най-древните големи животни в света са консумирали и смилали храната. Животните от едиакарския период са живели преди около 575 млн. години и чрез анализ на химичните вещества във фосилизираните им черва учените са успели да открият хранителния им режим.

За подобното на охлюв животно, известно като Кимберела, екипът успява да установи, че то трябва да е имало уста и черва и да е смилало храната точно както съвременните животни.

По време на едиакарския период Земята е била обитавана от първите известни многоклетъчни животни, които обаче са имали меки тела, черупките и скелетите се появяват едва през камбрийския период и затова във фосилните записи отпечатъците от тези животни са рядкост. Но на някои места се срещат повече на брой и видове вкаменелости от меките едиакарски същества. Едно от тези места е едноименният регион на периода - хълмовете Едиакара в Южна Австралия.

Концепция на художник на живота през едиакарския период. Животът е ставал все по-сложен и се е разпространявал по цялото земно кълбо. Тогава нещо се случило. Кредит: Ryan Somma - Life in the Ediacaran SeaUploaded by FunkMonk, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24277381 

Според учени от Австралийския национален университет (ANU) съдържанието на последната храна, консумирана от най-ранните животни, за които е известно, че са обитавали Земята преди повече от 550 милиона години, разкрива нови сведения за физиологията на най-ранните ни животински предци.

Едиакарските организми са най-старите големи организми в света и датират отпреди 575 милиона години. Изследователите от ANU са установили, че животните са се хранили с бактерии и водорасли, добити от океанското дъно. Откритията, публикувани в Current Biology, разкриват повече за тези странни същества, включително как са приемали и усвоявали храната.

Учените анализират древни вкаменелости, съдържащи запазени молекули фитостерол - естествени химически продукти, които се срещат в растенията - които са останали от последното хранене на животните. Като изследват молекулярните останки от това, което животните са яли, изследователите успяват да потвърдят, че охлювоподобният организъм, известен като Кимберела, е имал уста и черва и е усвоявал храната по същия начин, както го правят съвременните животни. Изследователите твърдят, че вероятно е бил едно от най-усъвършенстваните едиакарски същества.

Дикинсония, друго плоско, оставило раиран отпечатък животно, макар, че е достигало размер до 1,4 м, е било значително по-просто - не е имало очи, уста или черва. Вместо това странното същество, движейки се по океанското дъно, е поемало храна през тялото си.

"Нашите открития показват, че животните от едиакарската биота, които са живели на Земята преди "камбрийската експлозия" на съвременния животински свят, са били смесица от абсолютни странности, като Дикинсония, и по-напреднали животни като Кимберела, които вече са имали някои физиологични свойства, подобни на хората и други съвременни животни", казва в изявление водещият автор д-р Иля Бобровски (Ilya Bobrovskiy) от GFZ-Потсдам в Германия.

Както Кимберела, така и Дикинсония, които имат структура и симетрия, неприличащи на нищо от съществуващото днес, са част от семейството на Едиакардката биота, живяло на Земята около 20 милиона години преди Камбрийската експлозия - голямо събитие, което завинаги променя хода на еволюцията на целия живот на Земята.

Възстановка на Кимберела от художник. Кредит на изображението: Oleg Kuznetsov, 3Depix.

"Едиакарската биота наистина са най-древните вкаменелости, достатъчно големи, за да се видят с невъоръжено око, и те са прародители на нас и на всички животни, които съществуват днес. Тези същества са най-дълбоките ни видими корени", разказва д-р Бобровски.

Съавторът на изследването професор Йохен Брокс (Jochen Brocks) заявява, че водораслите са богати на енергия и хранителни вещества и може да са били от съществено значение за растежа на Кимберела.

"Богатата на енергия храна може да обясни защо организмите от Едиакарската биота са били толкова големи. Почти всички вкаменелости, които са се появили преди биотата на Едиакара, са били едноклетъчни и с микроскопични размери", обяснява професор Брокс.

С помощта на усъвършенствани техники за химичен анализ учените от ANU успяват да извлекат и анализират стероловите молекули, съдържащи се във фосилната тъкан. Стеролът е отличителен белег на животните и именно така още през 2018 г. екипът на ANU успя да потвърди, че Едиакарската биота е сред най-ранните ни известни предци.

Професор Брокс заявява, че трудната част е била да се разграничат сигнатурите на мастните молекули на самите същества, на остатъците от водорасли и бактерии в червата им и на разлагащите се молекули на водораслите от океанското дъно, които са били затрупани заедно във вкаменелостите.

"Това беше моментът на откритието за нас; използвайки запазените химични вещества във вкаменелостите, сега можем да направим съдържанието на червата на животните видимо, дори ако червата отдавна са се разпаднали. След това използвахме същата техника върху по-странни вкаменелости като Дикинсония, за да разберем как се е хранила, и открихме, че Дикинсония не е имала черва."

През 2018 г. д-р Бобровски извлича вкаменелостите на Кимберела и Дикинсония от стръмни скали близо до Бяло море в Русия - отдалечена част на света, където живеят мечки и комари.

Справка: Guts, gut contents, and feeding strategies of Ediacaran animals
Ilya Bobrovskiy, Alexey Nagovitsyn, Janet M. Hope, Ekaterina Luzhnaya, Jochen J. Brocks еt al
Current Biology; Published: November 22, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.10.051

Източник: World’s oldest meal helps unravel mystery of our earliest animal ancestors, Australian National University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !