16 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Това очарователно семейство бухали има две мами и един татко (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 май 2018 в 00:07 51712

Това е приказка за едно модерно семейство, приело многообразието в името на децата. Разбира се ние антропоморфизираме тази история, защото това са бухали.

Както съобщава National Geographic, всичко започва когато Джим Томас (Jim Thomas), хидролог от Института за изследване на пустините в Рино, Невада, пристига в кабинета си една сутрин през февруари и от прозореца си вижда две женски вирджински бухали (Bubo virginianus), които очевидно мътят яйца, докато мъжкият носи и на двете храна.

Полигамията в животинското царство, когато един мъжки се чифтосва с две или повече женски, е често срещана сред животните, но никога при този вид, тъй като обикновено са моногамни, подчертава оритологът Кристиан Артусо (Christian Artuso).

Всъщност вирджинските бухали дори не са общителни и обикновено не се събират близо един до друг и определено не гнездят в такава близост. Други хищни птици обикновено са в пряка конкуренция с тях за храна, така че мъжкият обикновено трудно намира достатъчно храна, за да поддържа две семейства.

Томас разбира, че е станал свидетел на нещо доста специално и поставя уеб камера до гнездото, за да се наблюдават животните. В канала на института в YouTube все още се предава на живо.

Събитията, които последваха откриването, бяха не по-малко изненадващи.

За съжаление, яйца на едната женска не се излюпват, но вместо да напусне, когато на другата й се излюпват две малки, тя започва да се грижи за тях. Специалистите предполагат, че птицата не е разбрала разликата и е взела чуждото потомство за свое собствено.

По време на наблюдението женските често се бият и кълват, но до сериозни битки не се стига. Орнитолозите смятат, че може да бъдат сестри или са майка и дъщеря. Според учените полигамията се дължи на изобилието на храна в региона.

Томас, който се пенсионира през март, бе доволен, че е станал свидетел на нещо толкова специално и го е споделил със света. "Беше добър подарък", коментира той.

Сега пилетата на вирджинските бухали растат и един по един напускат гнездото.


+ 0
- 0
... или тъща. Нормално е да се грижи за малките, нормално е да ходи по нервите на родителите им - тези механизми за "бабинство" ги има при много видове (освен при хората) и от гледна точка на оцеляването на собствените гени са напълно смислени.
+ 0
- 0
Тва че на едната не са се излюпили яйцата идва да намекне че петелът май че не ги е оплодил. Та нищо чудно и да е само навлек.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.