Това парче от изгубена протопланета е официално по-старо от Земята

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2021 в 13:40 6816 0

Част от метеорит, открит в пустинните пясъци на Алжир, най-вероятно е парче от някаква неосъществена планета.

Според задълбочен анализ на състава и възрастта на скалата, не само метеоритът, известен като Erg Chech 002, е по-стар от Земята, той се е образувал вулканично - предполагайки, че някога може да е бил част от кората на млада планета (протопланета).

Като такъв, той представлява рядка възможност да се изучат ранните етапи на формиране на планетите и да се научи повече за условията на ранната Слънчева система, когато планетите, които познаваме и обичаме днес, все още се формират.

Метеоритът EC 002 бе наскоро намерен, през май миналата година и представлява няколко парчета скала с общо тегло 32 килограма в пясъчното море Erg Chech в югозападен Алжир. Доста бързо бе идентифициран като необичаен. Той няма хондритният състав на повечето метеорити - които се образуват, когато се слепват парчета прах и скали - неговата текстура е магматична, с включения на кристали от пироксен.

Затова е класифициран като ахондрит, метеорит, направен от нещо, което изглежда вулканичен материал, произхождащ от тяло, претърпяло вътрешно топене, което разграничава ядрото от кората на протопланета, един от средните етапи на формиране на планета.

От десетките хиляди метеорити, които са били идентифицирани, само няколко хиляди - 3179, според базата данни на Метеоритния бюлетин - са ахондрити.

Повечето от тези ахондрити идват от едно от две родителски тела и са с базалтов състав. Това означава, че те не могат да ни кажат много за разнообразието на протопланетите в ранната Слънчева система.

EC 002, от друга страна, не е базалт, а вид вулканична скала, известна като андезит, определи екип от учени, ръководени от геохимик Жан-Аликс Барат (Jean-Alix Barrat) от Университета на Западен Бретан, Франция.

От всички метеорити, които са открити до момента, дори сред ахондритите, това прави EC 002 изключително рядък - и хвърля светлина върху формирането на планетите.

Според анализа на екипа скалата е древна. Радиоактивното разпадане на изотопите на алуминий и магнезий предполага, че тези два минерала са кристализирали преди около 4.565 милиарда години в родителско тяло, което се е образувало преди 4.566 милиарда години. За сравнение Земята е на 4,54 милиарда години.

„Този ​​метеорит е най-старата магмена скала, анализирана до момента и хвърля светлина върху образуването на първичните кори, покрили най-старите протопланети“, пишат изследователите в своя доклад .

За разлика от базалта, който се образува от бързото охлаждане на лава, богата на магнезий и желязо, андезитът е съставен предимно от богати на натрий силикати и - най-малко на Земята - се образува в зони на субдукция, където ръбът на една тектонична плоча се избутва отдолу от друга плоча.

Въпреки че се среща рядко в метеорити, неотдавнашното откритие на андезит в метеорити, открити в Антарктида и Мавритания, кара учените да проучат как може да се е случило това. Експерименталните доказателства сочат, че той може да се образува от топенето на хондритния материал.

Тъй като хондритните тела са толкова често срещани в Слънчевата система, възможно е образуването на протопланети с андезитови кори също да е често срещано. Когато обаче екипът сравнява спектралните характеристики на EC 002 - т.е. начина, по който той взаимодейства със светлината - със спектралните характеристики на астероидите, изследователите не могат да намерят нищо в Слънчевата система, което да съответства на метеорита.

Останките на андезитната кора са не само редки в намерените на земята метеорити. Те са рядкост и в астероидния пояс. Което повдига въпроса: ако процесът на формиране бе толкова прост и еднакъв, тогава къде са всъщност всички различни протопланети?

Вероятно на същото място е попаднала по-голямата част от материала в Слънчевата система: той или разпръснат (пулверизиран), или е включен в по-големи скалисти тела, или може би комбинация от двете.

Тъй като EC 002 е малко по-стар от Земята, дори е възможно неговите протопланетни братя и сестри да помагат за изграждането на Земята от ядро по-плътен материал в облака прах, който обикаля около младото Слънце.

Въпреки че знаем доста за начина, по който се раждат младите планети, растящи в продължение на милиони години от слепването на скали и прах, спецификата на процеса е малко по-загадъчна.

EC 002 представлява невероятна възможност за учените да прецизират разбирането си за това как нашата родна система се е появила от праха.

Справка: A 4,565-My-old andesite from an extinct chondritic protoplanet, Jean-Alix Barrat, Marc Chaussidon et al., PNAS March 16, 2021 118 (11) e2026129118; https://doi.org/10.1073/pnas.2026129118

Източник: This Is a Piece of a Lost Protoplanet, And It's Officially Older Than Earth, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !