Тръмп тихомълком "уби" програмата на НАСА за проверка на парниковите газове

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 май 2018 в 08:34 6157 0

Администрацията на президента Доналд Тръмп "тихо уби CMS" - системата за наблюдение на въглеродните емисии (Carbon Monitoring System) под претекст за "бюджетни съкращения".

"Не може да се контролира нещо, което не се измерва. Това е особено важно за парниковите газове, затоплящи климата, а от решаващо значение е тяхното измерване", подчертава Пол Воозен (Paul Voosen) на страниците на списание Science.

През последните години обаче сателитните и въздухоплавателните средства на НАСА все по-малко започнаха да наблюдават въглеродния диоксид и метана, а сега програмата, която струваше от 10 млн. долара, е прекратена.

Изследванията на CMS спомагаха за обединяването на наблюденията на източниците и факторите, които намаляват замърсяването на атмосферата, и така се съставяха компютърни модели на въглеродните потоци на планетата. 

Този ход застрашава плановете за проверка на намалението на емисиите в Съединените щати, договорена в Парижкото споразумение за климата, заяви Кели Симс Галахер (Kelly Sims Gallagher), директор на Центъра за международна политика по околната среда и ресурсите на университета "Тъфтс" в Медфорд, Масачузетс.

"Ако не можем да измерим намаляването на емисиите, не можем да сме сигурни, че страните се придържат към споразумението", коментира тя. Прекратяването на CMS "е сериозна грешка", добавя Галахер.

Атаката на Белия дом срещу науката за климата включва многократно предлаганите съкращения в бюджета за тази наука на НАСА като прекратяване на мисии, свързани с изследването на климата като CMS и Орбиталната въглеродна обсерватория 3 (Orbiting Carbon Observatory - OCO-3). Конгресът гласува "въздържал" се за тези предложения, но в подписаното през март споразумение за разходване на средствата не се споменава програмата CMS. Това позволи действието на администрацията да влезе в сила и няма да бъдат финансирани нови изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !