Трансджендър жена за първи път кърми бебе благодарение на хормонална терапия

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 09:01 6565 0

Кредит Pexels

Ендокринолозите успяха изкуствено да предизвикат лактация при транссексуална жена, без операция за коригиране на биологичния пол, а благодарение на комбинацията от няколко хормонални лекарства, съобщи ScienceAlert.

Жената заявила на лекарите, че иска да кърми бебето си. Партньорката й е бременна, но няма намерение да кърми, когато детето се роди, а 30-годишната транссексуална жена има желание да го прави.

Експериментален режим на лечение с продължителност три месеца и половина, включващ хормони, лекарство за гадене и стимулиране на гърдата, дава възможност на жената да произвежда 227 грама мляко на ден.

След няколко месеца на хормонална терапия миналата година лекарите съобщават, че тя може да е първата транссексуална жена кърмачка, оповестена в академичната литература, според проучване, публикувано миналия месец в списание Transgender Health.

Лекарите добавят няколко хормона към обичайната схема на хормонална терапия на пациента и успели да индуцират изкуствено лактация, което позволи да кърми новороденото в продължение на шест седмици. Тази пациентка не е преминала операции за коригиране на биологичния пол (например, увеличаване на бюста или премахване на тестисите).

Преди да започне терапията, предназначена да предизвика лактация, пациентката шест години приема комбинация от феминизиращи хормони, допринасящи за промяната на вторичните полови белези. Тази комбинация включва естрадиол, един от основните женски полови хормони. както и прогестерон, който намалява риска от кисти и тумори при приема на естрогени. Също така, жената приема спиронолактон, което намалява нивото на мъжките полови хормони в организма.

Лекарстото срещу гадене

Хормонът, наречен пролактин, обикновено стимулира производството на кърма при току-що родили жени, но не се предлага като препарат. Вместо това, жената реши да опита лекарство срещу гадене, наречено домперидон, за да задейства кърмата, разказва NewScientist.

Има анекдотични доказателства, че това лекарство може да стимулира отделянето на мляко, въпреки че американската Администрация по контрол на храните и лекарствата (FDA) преди време предупреди, че не трябва да се използва за тази цел .

Жената го приема заедно с нарастващите дози от хормоните естроген, прогестерон и спиронолактон. В същото време започва механично да стимулира гърдите си.

В рамките на един месец жената успява да отдели капчици мляко. След три месеца терапия то се увеличава до 227 грама кърма на ден. След като се ражда бебето, тя го кърми шест седмици - през което време педиатърът потвърждава, че бебето расте и се развива нормално и здраво.

Макар и значително, това е под средната стойност от около 500 грама, която бебето консумира. След шестте седмици жената допълва кърменето си със шише.

Неизвестни ефекти

Това е първият случай на кърмене от транссексуална жена, съобщен в медицинската литература, твърдят авторите на статията Теймър Рейсман (Tamar Reisman) и Зил Голдщайн (Zil Goldstein) от Центъра за транссексуална медицина и хирургия Mount Sinai в Ню Йорк. 

"Когато лекувам транссексуални жени, наблюдавам добро развитие на гърдите", разказва Джошуа Сафър (Joshua Safer) от Медицинския център в Бостън, който не е участвал в лечението. Няма причина клетките в тези гърди да не произвеждат мляко по същия начин, както при жените, които не са транссексуални, въпреки че отбелязва, че не е ясно до каква степен лекарствата и хормоните са помогнали. Според всичко, което знаем, само стимулацията на гърдите може да е достатъчна.

Ако лечението е доказано безопасно и ефективно, то може да бъде от полза за бебетата на други транссексуални жени, както и за жените, които имат затруднения с кърменето, коментира Сафър.

Но кърмата на жената все още не е анализирана, затова не знаем дали има същата смес от съставки, както в млякото от гестационни майки. Това означава, че практиката все още не може да бъде препоръчана, заяви Мадлин Дойч (Madeline Deutsch) от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Тя коментира, че знае потенциалните ползи от кърменето, но какво ще бъде дългосрочното въздействие на това мляко върху бебето - включително и върху фини мерки като интелигентността - са неизвестни.

Самата Дойч е транссексуална жена с шестмесечно бебе, което понастоящем е кърмено от съпругата на Дойч, която е била гестационната майка. "Много съм тъжна, че не мога да кърмя, но в същото време реших да не правя това по гореописаните причини", споделя тя.

Но независимо от това вероятно такава терапия ще има търсене, коментира Сафър. "Ще бъде много важно за много транссексуални жени, които искат да кърмят, но не смятат, че имат възможност да го направят".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !