Трети, изненадващо дълъг полет на Марс на хеликоптера Ingenuity (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2021 в 07:55 285603 0

Кредит: NASA / JPL-Caltech

Хеликоптерът на НАСА Ingenuity успешно изпълни третия си полет над повърхността на Марс в неделя.

Хеликоптерът постави историческото начало на космическите полети миналия понеделник, когато се издигна на 3,05 метра над повърхността на планетата. Никога досега космически кораб не е извършвал контролиран полет на друга планета.

Отново в четвъртък Ingenuity излетя още по-високо - 5 метра - и се премести встрани за първи път.

Полетът в неделя бе най-смелият полет на Ingenuity досега.

НАСА съобщи, че хеликоптерът е излетял в 8:31 ч българско време или 24:33 местно време на Марс.

Ingenuity се издига до същата височина като втория му полет (5 метра), достигайки максимална скорост във въздуха от 2 метра в секунда - около 8 километра в час. (Предишният полет достига скорост във въздуха само 0,5 метра в секунда.)

Хеликоптерът изминава 50 метра на север - най-далечното му разстояние досега.

„Днешният полет бе такъв, какъвто го планирахме, но въпреки това бе невероятен“.

"С този полет ние демонстрираме важни способности, които ще позволят да се добави и измерване от въздуха в бъдещите мисии на Марс", коментира Дейвид Лейвъри (David Lavery), изпълнителен директор на проекта, в прессъобщение .

Целият полет продължава приблизително 80 секунди.

Екипът на Ingenuity планира да използва възможностите на хеликоптера до краен предел - дори и да го разбие.

Ingenuity доказа, че изследване от въздуха е възможно и на други планети, но мисията му далеч не е приключила. Сега НАСА иска да получи възможно най-много данни от полети, които да са от полза за бъдещите космически хеликоптери.

През следващите две седмици в още два полета управляващите Ingenuity планират да повишат скоростта на хеликоптера колкото се може повече, очаквайки Ingenuity да се разбие.

„Наистина искаме да изпитаме хеликоптера до краен предел и да научим и да получим реална информация от това“, коментира МиМи Аунг (MiMi Aung), ръководител на проекта Ingenuity на неотдавнашна пресконференция.

Ако всичко върви добре, петият и последен полет на Ingenuity може да измине над 300 метра.Аунг обаче каза, че би желала да го изпрати на повече от 600 метра.

В петия полет хеликоптерът "едва ли ще кацне безопасно, защото ще започнем да навлизаме в необследвани райони", обяснява Аунг в предполетен брифинг на 9 април.

Ускоряването също ще предизвика механиката на хеликоптера и неговата навигационна система.

"Ако кацне лошо, това ще бъде краят на мисията", пояснява Аунг. "Животът му ще се определи от това колко добре ще кацне".

Полетите на Ingenuity предлагат само поглед върху потенциала на бъдещите космически хеликоптери, които могат да изследват части от Марс и други планети, недостъпни за марсоходи. Пещерите, каньоните, планините и скалистите терени могат да бъдат поле за ново поколение изследователи - космически дронове.

Източник: Mesmerizing Video Shows Ingenuity's 3rd, Surprisingly Long Mars Flight, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !