07 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Три бури изсипаха необичаен снеговалеж на Хавай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 февруари 2021 в 00:00 22910
Снимка: NASA

Зашеметяващите бели върхове на два вулкана на Големия остров на Хавай са заснети от космоса, благодарение на спътник на НАСА. Учените успяха да изследват върховете на хавайските вулкани, покрити с необичайно количество сняг.

Изображението с висока разделителна способност, направено на 6 февруари с помощта на Operational Land Imager (OLI) на борда на спътника Landsat-8, показва поразителен контраст между заснежените върхове на Мауна Кеа и Мауна Лоа и околните вулканични скали. OLI е съвместен проект на НАСА и Американската геоложка служба за изследване на геоложки процеси от космоса.

Снегът и Хаваите може заедно да звучат като нещо несъвместимо, но на Хавай нерядко има снеговалежи. Според учените вулканичните върхове на спящия Мауна Кеа и активния Мауна Лоа (и двата вулкана с над 4200 метра надморска височина) се покриват поне със слана всяка година - но обикновено има много малко сняг.

Тази година обаче силни бури са покривали върховете със сняг три пъти от 18 януари, което води до втората им по големина снежна покривка от рекорда в началото на 2000 г.

Заснежените върхове на хавайските вулкани. Кредит: NASA

Халеакала, действащ вулкан на остров Мауи, който не е изригвал от около 400 години и чиято височина е около 3000 метра, също получи рядка за тези места снежна шапка на 3 февруари, която обаче бързо се стопи.

Според новинарските съобщения хавайците са се зарадвали на снега, сменяйки сърфовете си със сноубордове, за да се повозят на това, което те наричат ​​„ананасов прах“, преди да изчезне. Други са напълнили каросериите на пикапите си, за да занесат част от "бялото нещо" на приятелите си.

Кредит: NASA

Снегът на Хаваите се появява в резултат на значителна промяна в посоката на вятъра в резултат на местно метеорологично събитие, известно като "Кона лоу", полинезийски термин, който се превежда като "подветрена буря". По време на това явление циклоните, причинени от системи с ниско налягане на север от островите, променят посоката на нормалните североизточни пасати на югозапад.

Това издърпва водата от Тихия океан в гръмотевични облаци, които се носят над островите. През това време през островите преминава студен въздух, което намалява температурата на върховете под нулата и води до падане на сняг, същите валежи падат като дъжд на останалата част на острова.

Източник: Three storms have dumped snow on Mauna Loa and Mauna Kea,  Universe Today


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.