"Три овце" правят първото успешно кръвопреливане

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2022 в 00:00 17433 0

Още древногръцките философи са смятали, че кръвта е важна за лечението на някои болести. Но дълго време повече от кръвопускане не се постига. Мисълта за подмладяване кара папа Инокентий VIII да пожелае да му се прелее кръв от младежи, но всички умират - и папата, и младите донори.

В началото на XVII век Уилям Харви описва за първи път системата на човешкото кръвообращение и експериментално доказва теорията си. Идеята за кръвопреливане отново вълнува хората. Направен е първият успешен опит с кучета.

И на 15 юни 1667 идва ред на хората. Жан-Батист Дени, лекар в двора на Луи XIV прелива 12 унции овча кръв, изсмукана от пиявици, на 15-годишно момче, което оцелява след това.

Немският хирург Фолкман по този повод заявява, че за кръвопреливане са нужни три овце -  донор, пациент и лекар.

Скоро след това той прави още едно преливане - на работник, който според сведенията също е оцелял. Вероятната причина за оцеляването на хората и в двата случая е много малкото количество на прелятата кръв, което им позволява да се справят с алергичната реакция.

Третият пациент на Дени става шведският барон Густав Бонде, на когото прави две преливания. Бонде умира след второто.

През зимата на 1667 г. Дени прави три кръвопреливания с телешка кръв на Антоан Мороа, който умира след третото. След това около дейността на Дени възникват много спорове - жената на Мороа твърди, че Дени е отговорен за смъртта на съпруга й и в резултат на това лекарят е обвинен за убийство. Макар и оправдан, Дени оставя медицинската си практика. По-късно следователите установяват, че Мороа е починал всъщност от отравяне с арсен.

Експериментите на Дени с кръвопреливане от животно на човек предизвикват разгорещени спорове във Франция, което в края на краищата довежда до официалната забрана на тази практика през 1670 г.

Кръвопреливането заема своето място в арсенала на медицински средства едва през ХХ век, когато Карл Ландщайнер открива кръвните групи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !