Трябва ли да гълтаме антибиотици поне 7 дена? Може би не, казват експерти

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 юли 2017 в 00:00 19232 0

Кредит CC0 Public Domain

В продължение на десетилетия ни е повтаряно от лекарите, че след като веднъж сме започнали прием на антибиотици, трябва да ги вземаме задължително поне седем дни, въпреки че са изчезнали симптомите преди този срок.

Сега това се смята за погрешно - завършването на пълния курс антибиотици може всъщност да направи бактериите в организма ни устойчиви на антибиотично лечение, съобщава МedicalХpress

Това се посочва в проучване, публикувано в списание BMJ.

Много от бактериите, които могат да причинят опасни антибиотично резистентни инфекции, като Staph aureus и E. coli, живеят безобидно в организма ни, без да причиняват проблеми. Ако тези бактерии са подложени на повече антибиотици, има голяма вероятност да развият резистентност.

Така че, с други думи, съкращаването на курса на антибиотично лечение до минимум, докато се пребори с болестта, може да се окаже най-добрият начин да се намали риска от резистентност. 

Как възникна идеята за нуждата от "пълен антибиотичен курс" ?

Традиционното схващане за непременното завършване на пълния курс на антибиотика идва от Александър Флеминг, който преди около 70 години открива пеницилина и получава Нобелова награда за това. В речта си, приемайки наградата на 11 декември 1945 г. Флеминг очертава опасностите, ако не се използва достатъчно пеницилин за лечение на инфекциите.

"Ако използвате пеницилин, използвайте го достатъчно", предупреждава Флеминг.

Но никой сериозно не е поставял под въпрос тази мъдрост.

Александър Флеминг смяташе, че е добра идея да вземаме достатъчно антибиотици. Wikimedia Commons

"Никой не искаше да се противопоставя на лауреат на Нобелова награда. Така че това остана в убежденията на хората. Ние искаме да подчертаем, че това не е основано на никакви доказателства", заяви авторът на статията Тим Пето (Tim Peto) от Биомедицинския изследователски център в Оксфорд.

Време ли е за промяна?

Изследването е подкрепено и от други учени. Джоди Линдзи (Jodi Lindsay), професор по микробна патогенеза в Лондонския университет Сейнт Джордж, заяви за IBTimes UK, че прекъсването на приема на антибиотици, когато се почувствате по-добре е разумна препоръка.

"Няма доказателства за нуждата от "пълен антибиотичен курс", а дължината на самия курс се оценява въз основа на страха от недостатъчно лечение, а не на някакви изследвания", коменира Линдзи. От друга страна "доказателствата, че използването на по-малко антибиотици ще намали антибиотично резистентните инфекции, са солидни" - трърди професорът.

Марк Улхаус (Mark Woolhouse), професор по епидемиология на инфекциозните заболявания в Университета в Единбург, е съгласен, че съветите на лекарите към пациентите трябва да се променят. "Трябва да започнем да използваме антибиотиците по-разумно, преди да е станало твърде късно. Колкото по-дълго се забавим, проблемът с резистентността ще се задълбочи", заяви той.

Официалното становище трудно ще се промени

Официалното становище по отношение на това дали е от съществено значение завършването на курса на антибиотично лечение няма да бъде променено веднага.

Световната здравна организация към ООН казва, че ако лечението се спре по-рано, съществува риск антибиотиците да не са убили всички бактерии, причиняващи заболяването, които може да мутират и станат резистентни към лечението. Тя съветва пациентите да "приемат цялото количество, предписано от личния им лекар".

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), също съветва да се приема "пълен курс на лекарството".

Снимка: Pixabay

Хелън Стоукс-Лампард (Helen Stokes-Lampard) от Кралския лекарски колеж коментира, че съветите не трябва да се променя въз основа само на едно изследване.

"Препоръчителната продължителност на антибиотичните курсове не е случайна Тя е съобразена с индивидуалните условия и в много случаи курсовете са доста кратки - за инфекции на пикочните пътища, например, три дни често са достатъчни, за да се излекува инфекцията.

Ние сме загрижени за представата на пациентите, които спират приема на лекарството си по средата на курса, след като "са се почувствали по-добре", тъй като подобрението на симптомите не означава непременно, че инфекцията е напълно унищожена".

Промяната на добре познатите препоръки, че пациентите трябва винаги да приемат пълния курс сега "просто ще обърка хората", отбеляза Хелън Стоукс-Лампард.

"Съгласни сме с изследователите, че са необходими нови клинични изпитвания. И когато насоките се актуализират, трябва да вземат предвид всички нови доказателства. Но все още не сме на този етап. Личните лекари играят огромна роля в ограничаването на тенденцията за прекомерната употреба на антибиотици и да действат в най-добрия интерес на пациента и ние ще настояваме нашите пациенти да не променя поведението си въз основа на едно изследване" - препоръчва Стоукс-Лампард. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !