Трябва ли да избягваме салати по време на епидемията?

Ваня Милева Последна промяна на 10 април 2020 в 00:59 8152 0

Кредит Pixabay

Опасенията от заразяване с новия коронавирус карат хора от цял свят да предприемат безпрецедентни предпазни мерки. Особено след като има проучвания, които твърдят, че вирусът може да остане жив на предмети и повърхности от часове до дни, хората започнаха да дезинфекцират всичко, купено отвън.

Междувременно не малко фалшива и подвеждаща информация за COVID-19 също се разпространява в социалните медии, което обърква хората да разберат кое е вярно и кое не.

Трябва ли да избягваме салати?

Наскоро става популярно едно твърдение, че медицинска лаборатория в Хонг Конг е предупредила служителите си да избягват да ядат салати, тъй като коронавирусът може да остане активен върху плодовете и зеленчуците в продължение на 12 часа. Според съобщението те препоръчват да не се ядат плодове и зеленчуци в рамките на 48 часа след закупуването им и да се заливат с вряла вода преди консумация.

"В нашата лаборатория открихме следи от вируса върху повърхността на плодовете и зеленчуците 12 часа, след като са докоснати от друг заразен клиент. Препоръчваме на нашия персонал да избягва салати. Не яжте плодовете в рамките на 48 часа от закупуването им или изсипете малко вряща вода върху плодовете преди да ги нарежете. Ядки, ябълки, краставици и домати са най-зле, защото някои хора ги ядат с люспите. (Това би обяснило защо вирусът се разпространява по-бързо на Запад от Азия) . Повечето азиатци не ядат салата и много малко ядат с кожата на който и да е плод. Ние трябва да приемем, че всичко, което идва извън дома ни в рамките на 48 часа, е заразено. Обувки, дрехи, коса, всякаква храна", гласи съобщението, цитирано от Hong Kong today.

Съобщението, в което се казва, че хората трябва да избягват да ядат салати на фона на епидемията от коронавирус, е фалшиво.

Трябва да се отбележи, че американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) и Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) по-рано заявиха, че няма доказателства, които да показват, че COVID-19 може да се предава чрез храна.

Центърът за безопасност на храните в Хонконг обаче поиска обществеността да готви старателно храната и да избягва консумацията на сурови или непреработени топлинно животински продукти. Следователно гореспоменатото твърдение може да се счита за невярно.

"Според настоящите научни знания няма данни, които да сочат, че човек може да бъде заразен от новия коронавирус чрез храна. Органите за оценка на безопасността на храните в други страни, включително Германия, Австралия и Нова Зеландия, смятат, че е малко вероятно новият коронавирус да се предава на хората чрез храна. Но според препоръките на Световната здравна организация, представителите на обществеността трябва винаги да спазват личната хигиена, на храните и околната среда, като например да мият ръцете си между обработката на сурова и сготвена храна, да готвят старателно храна и да отделят суровото месо от сготвената храна и т.н., за да се гарантира безопасността на храните", се казва в изявлението, публикувано от Центъра за безопасност на храните в Хонконг.

Други скорошнини фалшиви твърдения

Напоследък се разпространяват в социалните медии и слухове относно употребата на зеле и хлебни изделия. Много интернет потребители споделят „предупредителното съобщение на Световната здравна организация (СЗО)“ срещу консумацията на тези продукти на фона на коронавирусната епидемия.

Съобщението твърди, че СЗО съветва хората да избягва зелето, тъй като вирусът на COVID-19 може да остане в него повече от 30 часа. По подобен начин съобщението срещу консумацията на хлебни изделия (защото не може да се мият) също бе споделяно с логото на СЗО, за да изглежда по-правдоподобно.

Какво да правим с хранителните продукти по време на епидемията на коронавирус?

Трябва да се отбележи, че коронавирусът може да се предава от всеки, който е заразен с него, това може да бъде доставчикът на хранителни стоки или магазинерът. Въпреки че експертите са на мнение, че предаването чрез храна е много малко вероятно, важно е да се дезинфекцира всичко (пакетите), купено отвън, като се използват сапуни и вода или дезинфекциращи алкохолни препарати. Някои експерти също коментират, че готвената храна, купена отвън, може да бъде затоплена на микровълнова фурна преди консумация.

Източник:

Did Hong Kong medical lab issue THIS warning on avoiding vegetable salads amid Coronavirus scare?, IBTimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !