Трима тийнейджъри с COVID-19 развиват внезапни тежки психиатрични симптоми. Защо?

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2021 в 10:11 14454 0

Изображение на обонятелната луковица. Зеленото на изображението показва имунооцветена цереброспинална течност от един пациент, съдържаща невронни автоантитела. Кредит: Bartley CM et al. JAMA Neurology

Самоубийствени мисли, „страхове, подобни на параноя“, делюзии и „мозъчна мъгла“ са идентифицирани при трима юноши, които са имали лек или асимптоматичен COVID-19. Сега ново проучване на техните имунни отговори идентифицира потенциален механизъм, заради който се появяват тези симптоми.

Проучването, водено от изследователи от Калифорнийския университет, Сан Франциско (UCSF), е първото, което разглежда антиневралните антитела - антитела "предатели", които могат да атакуват мозъчната тъкан - при педиатрични пациенти, които са били заразени с SARS -CoV-2.

За период от пет месеца през 2020 г. общо 18 деца и тийнейджъри са били хоспитализирани с потвърден COVID в детската болница UCSF Benioff в Сан Франциско според проучването, публикувано в JAMA Neurology на 25 октомври 2021 г. Те включват тримата пациенти в проучването, които са били подложени на неврологични оценки.

Изследвана е цереброспиналната течност на пациентите, получена чрез лумбална пункция, и изследователите установяват, че двама от пациентите, и двамата са имали анамнеза за неуточнена депресия и/или тревожност, са имали антитела, показващи, че SARS-CoV-2 може да е нахлул в централната нервна система. Същите пациенти, които са имали лек/асимптоматичен COVID, а също са имали антиневрални антитела в цереброспиналната си течност, които са идентифицирани чрез имунооцветяване на мозъчната тъкан. Това предполага, че имунната система излиза от контрол, погрешно насочвайки се към мозъка вместо към инфекциозните микроби.

Паралелни автоантитела при възрастни с неврологични симптоми

Изследването следва проучване на Калифорнийския университет, Сан Франциско, съвместно с Университета Йейл, публикувано на 18 май 2021 г. в Cell Reports Medicine, което също открива високо ниво на автоантитела в гръбначно-мозъчната течност на възрастни пациенти с остър COVID, които имат неврологични симптоми, включително непреодолими главоболия, гърчове и загуба на обоняние.

„Твърде рано е да се каже дали COVID е често срещан задействащ фактор за невропсихиатрични заболявания, но изглежда, че е мощен задействащ фактор за развитието на автоантитела“, заявява съавторът д-р Самюел Плезър (Samuel Pleasure) от отделението по неврология на UCSF и на UCSF Weill Institute. „Понастоящем е напълно неизвестно дали пациентите, предразположени към невропсихиатрични заболявания, са по-склонни да развият влошени симптоми след COVID, или дали инфекцията с COVID може да действа като независим тригер".

„Усилията за идентифициране на автоантитела в пациенти с подобни невропсихиатрични симптоми, досега са се провалили, коментира съавторът Кристофър Бартли (Christopher Bartley), доктор по медицина, от отделението по психиатрия на UCSF и от UCSF Weill Institute. "Тези автоантитела може да са най-клинично значими като маркери за имунна дисрегулация, но не открихме доказателства, че те всъщност причиняват симптомите на пациентите. Със сигурност има още работа, която трябва да се свърши в тази област".

„За разлика от повечето психиатрични презентации, тримата пациенти в проучването на UCSF са имали симптоми с внезапна поява и бърза прогресия, което представлява значителна промяна спрямо изходните им линии, обяснява съавторът Клер Джонс (Claire Johns), д-р от катедрата по педиатрия на UCSF. „Пациентите са имали значителни невропсихиатрични прояви въпреки леките респираторни симптоми, което предполага потенциални краткосрочни и дългосрочни ефекти на COVID".

След седмици хоспитализация и продължаващи психиатрични лекарства, двамата пациенти, чиято цереброспинална течност е била положителна за антитела на SARS-CoV-2 и антиневрални антитела, са лекувани с интравенозен имуноглобулин, имуномодулираща терапия, която ограничава възпалението при автоимунни заболявания. Пет дни по-късно първият пациент има „по-организирани мисли, намалена параноя и подобрено осъзнаване“.

Установено е също, че този пациент има автоантитела, насочени към протеина TCF4, който е генетично замесен в някои случаи на шизофрения. Въпреки това, "не знаем, дали антителата всъщност пречат на функцията на протеина", заявява съавторът Майкъл Уилсън (Michael R. Wilson), д-р от катедрата по неврология на UCSF и от UCSF Weill Institute, отбелязвайки, че диагнозата шизофренията се основава на набор от симптоми, а не на специфичен биомаркер.

Вторият пациент изглежда има умерен отговор на имунотерапията за подобряване на когнитивните способности и работната памет, но продължава да има „нарушено настроение и когнитивни симптоми“ шест месеца по-късно. Третият пациент, който няма психиатрична анамнеза и няма нито антитела към SARS-CoV-2, нито антиневрални антитела в цереброспиналната течност, се възстановява напълно с психиатрични лекарства. Симптомите му в крайна сметка са се дължали на употребата на наркотици за развлечение.

Имунотерапията предизвиква бърза реакция при възрастни с психоза

По-драматичен отговор е докладван в случаи от Йейл и UCSF, публикуван в Biological Psychiatry, на 9 април 2021 г., който документира 30-годишен пациент с леко симптоматичен COVID, който е приет в спешното отделение на болницата с делюзии, изблици на насилие, хипертревожност и параноя. След като не се постига трайна ремисия с антипсихотични лекарства, той е диагностициран с възможна "автоимунно-медиирана психоза" и е лекуван с интравенозен имуноглобулин. Симптомите му се подобряват след първия ден от лечението и в крайна сметка е изписан без антипсихотични лекарства.

"Не можем да кажем, въз основа на толкова ограничен брой пациенти, дали имунотерапията е изиграла някаква роля в клиничния ход на пациентите", предупреждава Уилсън. „В случаите на двамата пациенти от UCSF не можем да изключим, че те са се подобрили независимо от имунотерапията, поради едновременното лечение с психиатрични лекарства или изминалото време.

Независимо от това, изследователите са на мнение, че е малко вероятно да е имало вече съществуващи автоантитела и те посочват други разстройства с психиатрични симптоми, като анти-NMDAR енцефалитния синдром, които се причиняват от антиневрални антитела и отговарят на лечение, насочено към тези измамни антитела.

Изследователите смятат, че е оправдано допълнително проучване, въпреки че д-р Плезър отбелязва, че една пречка за разширяването на това изследване е недостигът на проби от цереброспинална течност от педиатрични пациенти. „Не можем да проучваме много често при деца цереброспинална течност“, признава изследователят. „Децата с COVID много рядко са толкова болни, за да оправдаят лумбална пункция, а децата, които са много болни от мултисистемно възпалително заболяване, обикновено нямат конкретна причина да им се извърши такава".

Междувременно нарастващите изследвания показват, че COVID увеличава риска от психиатрични и неврологични ефекти. Проучване от Великобритания, публикувано по-рано тази година, установи, че от приблизително 250 000 пациенти с COVID на възраст над 10 години, очакваната честота на неврологична или психиатрична диагноза през следващите шест месеца е 34 процента, като 13 процента са получили първата си такава диагноза.

Справка:

Christopher M. Bartley et al, Anti–SARS-CoV-2 and Autoantibody Profiles in the Cerebrospinal Fluid of 3 Teenaged Patients With COVID-19 and Subacute Neuropsychiatric Symptoms, JAMA Neurol. (2021). DOI: 10.1001/jamaneurol.2021.3821

Eric Song et al, Divergent and self-reactive immune responses in the CNS of COVID-19 patients with neurological symptoms, Cell Reports Medicine (2021). DOI: 10.1016/j.xcrm.2021.100288

Източник: Three teens with COVID-19 developed sudden severe psychiatric symptoms. Why?
Suzanne Leigh, University of California, San Francisco

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !