Трогателна среща в Москва на командирите на Союз и Аполо 40 години след скачването

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 22:50 8751 0

Кредит Канал 1

Преди 40 години на 15 юли 1975 г. от Байконур и от Кейп Канаверал бяха изстреляни корабите "Союз-19" (СССР) и "Аполо" (САЩ). На 17 юли е направено първото международно скачване на космически апарати. В памет на това събитие в Московския Музей на космонавтиката се състоя среща с участниците в мисията - Алексей Леонов и Томас Стафорд.

"Историческото скачване на съветския космически кораб "Союз-19" и американския "Apollo" откри пътя за сътрудничество между Русия и Съединените щати, венецът на която днес е Международната космическа станция," заяви ръководителят на космическа агенция на Русия, Игор Комаров в Музея на космонавтиката по време на церемонията, посветена на 40-годишнината от скачването, съобщава RT

Участниците на тези събития - космонавтът Алексей Леонов и астронавтът Томас Стафорд - присъстваха на тържествената пресконференция и се ръкуваха в Москва 40 години след мисията.

Операцията по стиковката на "Союз" и "Аполо" не е била просто свързване на двата кораба в космоса, а всъщност - на две различни технологични системи. Ако се започне с факта, че "Союз" астронавтите дишали въздух, подобен по състав на земния, и на "Аполо" - чист кислород при това с понижено налягане. Дори да се отворят люковете на корабите било невъзможно.

"Странно е две страни да летят в космоса и да не могат да си помагат взаимно в случай на авария. Това беше глупаво. Ние разработихме обща система в случай на авария да си оказваме взаимно помощ", - си спомня Леонов.

Маневрата не е била лесна и не само от техническа гледна точка. Подготовката за нея траела цели три години - космонавтите и астронавтите усвоявали непознатата техника, провеждали съвместни тренировки, учили езици, разказва Канал 1 на руската телевизия.

"Когато сме в космоса, ние говорим на три езика: английски, руски и оклахомски," - шегува се Том Стафорд.

Руският космонавт разказа, че след историческото скачване, предложил на астронавтите на НАСА да пият за това от тубичките, внушавайки им, че в тях има водка, но всъщност били пълни с борш.

"Да, аз исках да развеселя американския екипаж. На всеки дадох туба, на която бе написано "Столичная", "Русская" и "Пшеничная". Казах им, че това е руска традиция и отказ не се приема. Те отначало отказваха, но в края на краищата ги убедих да отворят тубите. Започнаха да пият - оказа се борш "- усмихнат споделя спомените си Леонов.

Командирът на американския космически кораб "Аполо", наред с други неща, каза, че в памет на приятелството с командира на "Съюз" Леонов е нарекъл внука си Алексей.

"Нарекох внука си Алексей, а Алексей нарече внучката си Карина (в чест на една от дъщерите на Стафорд)", споделя астронавтът. 

Алексей Леонов, от своя страна, отбеляза, че Томас Стафорд е осиновил две момчета от подмосковско сиропиталище. "Сега единият - Миша - учи 4-та година в Технологичния Университет, а другият - Стас - във Военната академия в Уест Пойнт," - разказва Алексей Леонов.

Хорът на Руската Армия бе подготовил номер в чест 40-годишния юбилей на скачването на "Союз-19" и "Аполо". На участниците в тези събития Томас Стафорд и Алексей Леонов бе показано видео с изпълнението на ансамбъла като част от тържеството в Музея на космонавтиката в Москва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !